Direct naar artikelinhoud

Vuurgevecht Israëlisch en Libanees leger

Israëlische en Libanese troepen hebben maandag elkaar beschoten aan de gemeenschappelijke grens, blijkt uit berichten van beide partijen. Het is vooralsnog onduidelijk wie het eerste schot gelost heeft.

Neeraj Sing, woordvoerder van de VN-troepenmacht in Libanon (UNIFIL), bevestigde het vuurgevecht in het gebied rond Wazzani tussen Israëlische en Libanese soldaten. "Rond 7 uur 's ochtends vuurden Israëlische en Libanese soldaten op elkaar, aan de Blue Line-grens nabij Wazzani."

UNIFIL kwam meteen tussenbeide om de situatie onder controle te krijgen. Het vuurgevecht is gestopt en het is weer rustig in het gebied, aldus Singh. Er zouden geen slachtoffers gevallen zijn.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger werd er van de Libanese kant op een patrouille-eenheid van het Israëlische leger geschoten. De soldaten schoten daarop terug naar Libanese zijde. Israël diende ook klacht in bij UNIFIL, zo blijkt.

Hogere staat van paraatheid

Een Libanese ambtenaar zei echter dat de Israëli's als eersten het vuur openden, waarop de Libanese soldaten terugschoten. Volgens radiozenders in Libanon duurde het vuurgevecht enkele minuten. Het incident zorgde ook voor een verhoogde staat van paraatheid bij het Libanese leger.

In augustus vorig jaar kwamen twee Libanese soldaten, een journalist en een Israëlische officier om in een soortgelijk incident nabij Adaisseh, op minder dan 10 kilometer van Wazzani.

Intussen heeft ook de Libanese president Michel Suleiman Israël de schuld gegeven voor wat hij "een nieuwe agressie" op de grens noemde. Suleiman nam het woord op een plechtigheid ter herdenking van de 66ste verjaardag van het Libanese leger. Hij prees de strijdkrachten voor het feit dat het stand hield tegen "de aanvallen en provocaties" van Israël en voor de manier waarop het zich opstelde tijdens de oorlog van 2006, toen Israël en Hezbollah in een conflict verwikeld waren.

De Blue Line waar de incidenten zich gisteren afspeelden, werd door de Verenigde Naties getrokken na de terugtrekking van het Israëlische leger uit Libanon in 2000.