Direct naar artikelinhoud

Di Rupo loopt achter op schema

De acht onderhandelende partijen hebben bijna de eerste lezing achter de rug van de formateursnota van Elio Di Rupo (PS). De laatste discussie van de week ging over de fiscale autonomie en de financieringswet, maar die werd niet afgerond. Di Rupo slaagde er dus niet in om zijn nota af te werken.

In de voormiddag pleegden de partijvoorzitters afzonderlijk overleg met hun technici over de financieringswet, in de namiddag bleven alleen de voorzitters over. Zij bogen zich eerst nog over justitie, later kwam de financiële huishouding van België aan bod. "Bij de discussie over de financieringswet en justitie zijn heel snel de grote verschillen duidelijk geworden", zegt een partijvoorzitter. "Maar de formateur moet nu proberen om globale evenwichten te vinden."

Dit weekend leggen de voorzitters even de riem eraf, de technici werken wel verder. Met drie Vlaamse partijen die familiedagen houden, kan er immers moeilijk onderhandeld worden. Di Rupo zou wel 'informele contacten' plannen. Maandag wordt in principe de eerste ronde afgesloten. Op de agenda: de mechanismen die de deelstaten op het vlak van de arbeidsmarkt of de gezondheidszorg kunnen responsabiliseren, de interne vereenvoudiging van Brussel en de politieke vernieuwing. Daarna is het toch de bedoeling om eindelijk knopen door te hakken.

De IJzerbedevaart zondag zal ongetwijfeld aangewend worden om de Vlaamse partijen, CD&V op kop, onder druk te zetten om communautair geen extra toegevingen te doen. De formateur drong gisteren nog eens aan op discretie, maar zijn entourage is er niet helemaal gerust op. Langs Franstalige kant zijn de politieke programma's terug van weggeweest. De onderhandelaars spraken af zich daar niet te laten zien, maar cdH-voorzitster Joëlle Milquet zal toch haar opwachting maken in de tv-studio's. Daar zal ze het hebben over haar opvolging door Benoît Lutgen.

Kris Peeters trok zich in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, waar hij op missie is, maar weinig aan van de zo gewenste discretie en gaf zijn zijn Waalse tegenhanger Rudy Demotte ervan langs. Die gaat nu al op zoek naar geld om de federale begroting uit de rode cijfers te houden. Peeters weigert al enkele jaren om de federale kas nog te spijzen. "Vlaanderen heeft reeds dit jaar een begroting in evenwicht, maar wanneer gaat Wallonië die hebben? En hoe zit het met Brussel?", sneerde hij.