Direct naar artikelinhoud

Filip is te min voor Obama

Prins Filip en prinses Mathilde hebben tot hun teleurstelling niet bereikt wat hun Nederlandse collega's Willem-Alexander en Maxima wel lukte: Barack Obama ontmoeten. Nochtans vertoefde de Amerikaanse president op exact hetzelfde moment als het prinselijk paar in New York.

De Amerikaanse diplomatieke veiligheidsdiensten hadden de voorbije dagen hun handen vol in de The Big Apple. Het bezoek van een Belgische kroonprins vergezeld van meerdere ministers en een gevolg van bijna driehonderd bedrijfsleiders moet uiteraard naar behoren beveiligd worden, maar wanneer tezelfdertijd ook de Amerikaanse president himself neerstrijkt in de stad pieken de genomen veiligheidsmaatregelen pas echt.

Straten worden afgesloten, bussen tegengehouden en passagiers gecontroleerd. Rond de plaats waar Obama zal opduiken worden meer dan 300 agenten geposteerd, een veiligheidscordon waar zelfs een samenwerkende vennootschap van McGyver, John McClane en Jack Bauer niet aan kan tornen. Voor de gewone New Yorker betekent het een extra uur file in het sowieso al hectische verkeer.

Dan veroorzaakt de passage van de crown prince of Belgium niet meer dan een extra rimpeling in de rusteloze poel die New York ook op andere dagen al 24 uur op 24 uur is. Donderdag werd een onverwacht dood moment in het drukke programma nog overbrugd met een wandelingetje op Times Square. Meer dan wat nieuwsgierige blikken naar een bebaarde man in pak omringd door veiligheidsagenten levert het niet op.

Maar terug naar Obama. Die bevond zich donderdag dus op hetzelfde moment als de prins in New York waar hij een drietal fundraisers bijwoonde. Daarbij ging even het gerucht dat een ervan zou plaatsvinden in The Waldorf Astoria, het prestigieuze hotel waar op die avond ook de officiële Belgische receptie doorging, maar gezien de onbestaande veiligheidsmaatregelen op het moment zelf bleek dat vooral wishful thinking.

No can do

Toch werd er op het hoogste diplomatieke niveau nog gepolst of er 'iets' mogelijk was. Nochtans had het Paleis al van bij de start van de voorbereidingen van de handelsmissie een "no can do" te horen gekregen. Buitenlandse Zaken had immers op vraag van de entourage van de prins gepolst naar de mogelijkheid van een ontmoeting met Barack Obama. De Amerikaanse protocollaire diensten waren echter formeel. Een kroonprins bevindt zich op het niveau van een vicepresident, niet meer, niet minder. Meer dan een handshake en een gesprek met Joe Biden zat er dan ook niet in. De president is er officieel enkel voor een staatshoofd. "Maar ook een koning zou het niet leuk vinden dat hij de Amerikaanse president nog niet heeft kunnen ontmoeten en zijn zoon wel", voegt een meegereisde hooggeplaatste diplomaat er aan toe.

In september 2009 slaagde het Nederlandse prinsenpaar Willem-Alexander en Maxima er nochtans wel in een onderonsje met Obama te regelen. Iets wat Filip en Mathilde naar verluidt niet vergeten zijn. Al konden de Nederlandse royals destijds wel op de nodige portie geluk rekenen. Ook voor hen was een officiële ontmoeting om bovengenoemde protocollaire redenen immers niet gepland. Een ontmoeting tussen een prinses en een first lady kan dan weer wel. En zo kwam het dat Maxima met echtgenoot op de koffie kon bij Michelle Obama in het Witte Huis. De president liep 'toevallig' voorbij en schoof mee aan voor een kopje.

Ook in New York werd daarom volgens sommige bronnen nagegaan of Mathilde mevrouw Obama eventueel alsnog te zien kon krijgen. Eerder ontmoette de prinses zo al de Marokkaanse koningin, terwijl de deur van de koning voor Filip gesloten bleef. Alweer puur protocol.

De enige mogelijkheid om Obama alsnog tegen het lijf te lopen, is wanneer de president nu dinsdag 'thuis' is en eveneens 'toevallig' passeert wanneer prins Filip, minister Steven Vanackere en Vlaams minister-president Kris Peeters op het Witte Huis ontvangen worden door vicepresident Joe Biden. Duimen dus.