Direct naar artikelinhoud

Hoogleraar Maus stopte al na zes weken op het kabinet van Crombez

Advocaat en hoogleraar Michel Maus heeft na zes weken de handdoek in de ring gegooid als kabinetsmedewerker van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a). Hij vond dat de overheid te agressief te werk gaat op het vlak van fraudebestrijding. 'Ik ben heel blij met het werk dat hij heeft geleverd', reageert Crombez.

Michel Maus haalde de voorbije dagen alle media met Iedereen doet het!, een boek over de zwarte economie en wijdverspreide fraudepraktijken in ons land. Maus is van vele markten thuis. Hij doceert aan de Vrije Universiteit Brussel, de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Daarnaast is hij actief als advocaat bij het kantoor Everest. Na het aantreden van John Crombez ging hij ook een dag in de week aan de slag als kabinetsmedewerker bij de staatssecretaris voor Fraudebestrij-ding.

Uiteindelijk bleef Maus slechts een goeie zes weken aan de slag op het kabinet. De indruk dat de overheid in de strijd tegen de fraude "agressief" te werk gaat, zat daar naar eigen zeggen voor iets tussen. "Er is ook zoiets als de rechtsbescherming van wie door de fiscus onder vuur wordt genomen. Daar moet je ook allemaal rekening mee houden. Dat was niet zo evident." Al erkent hij dat zijn functie op het kabinet geen evidentie was voor een aantal cliënten van zijn advocatenkantoor.

Crombez is uitermate opgetogen met het werk dat zijn gewezen kabinetsmedewerker heeft verzet. "Als staatssecretaris kan ik geen externe experts inschakelen. Daarom heeft hij deeltijds als kabinetsmedewerker gewerkt." Dat hij zo snel opstapt, beschouwt de sp.a'er niet als een probleem. Het heeft volgens hem in de eerste plaats te maken met reacties die Maus kreeg van klanten. "Ik heb nooit de indruk gehad dat hij vond dat we te agressief te werk gingen. Hij heeft heel het fiscale pakket dat onlangs door de ministerraad werd goedgekeurd, mee ontworpen. Er zit zeker geen haar in de boter tussen ons. Ik was trouwens aanwezig op zijn boekvoorstelling."

De staatssecretaris benadrukt dat hij met heel wat fiscale specialisten overlegt. "Ik heb met Kristof Salomez nog een VUB-docent op mijn kabinet. Hij werkt halftijds rond sociale fraude."

Maus weerlegt de kritiek dat hij tegelijk stroper en boswachter is. "Het klopt dat er een zekere spagaat is. Net zoals de meeste van mijn collega's die fiscaal recht doceren, ben ik ook actief als advocaat. Maar ik zet geen constructies op. Ik verdedig vaak mensen die in een rechtszaak zijn verwikkeld met de fiscus. Als je de fiscus gewoon laat doen, kan je schrijnende toestanden krijgen. Er zijn genoeg voorbeelden van zaken waar het systeem doorslaat. Het is onze taak als advocaat om erover te waken dat zoiets niet gebeurt."

Maus vindt het opmerkelijk dat hij vaak werd aangesproken op het feit dat hij verschillende petjes draagt. "Fiscale experts als Axel Haelterman of Luc de Broe, die ook tegelijk hoogleraar en advocaat zijn, adviseren de overheid eveneens. Alleen doen ze dat als extern adviseur, niet als kabinetsmedewerker. Vanuit het standpunt van de overheid is dat trouwens geen slechte zaak. Wij weten toch voor een stuk hoe de andere kant in mekaar zit."

Samen met een vijftal fiscale experts maakte Maus vorige jaar nog een 69 pagina's tellend rapport voor toenmalig staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF) waarin enkele denksporen voor een nieuwe operatie van fiscale regularisatie naar voor werden geschoven.