Direct naar artikelinhoud

Prijskaartje kunstwerk: één keukenrobot

Een iPad of een reisje op overschot? Die kan u dit weekend misschien wel ruilen tegen een kunstwerk. Kunst-en ruilbeurs Truc Troc viert dan in Bozar zijn tiende verjaardag.

Wie van moderne kunst houdt maar over een klein budget beschikt, vindt op Truc Troc misschien een oplossing. Op deze driedaagse beurs ruilen kunstenaars hun werken voor diensten of voorwerpen. Een muzikale bezoeker kan een schilderij ruilen voor een privéconcert in de woonkamer, een webdesigner biedt een site aan tegen een ingelijste foto. Wie een bod wil doen, schrijft zijn voorstel op een post-it en kleeft die naast het werk.

Sommige bezoekers zijn poëtisch en bieden 'hun eeuwige vriendschap, een liter mensenbloed of een wilde nacht'. Anderen geven meer tastbare zaken als een reis naar New York of een keukenmachine. Wanneer de deuren van Truc Troc zondag sluiten, mag de kunstenaar zijn favoriet kiezen uit de post-it's naast zijn werk.

Gemene boodschappen

Het evenement loopt inmiddels tien jaar en bracht vorig jaar 20.000 mensen op de been. Voor deze verjaardagseditie kunnen bezoekers naast kunstwerken voor het eerst ook designstukken ruilen. De beurs doet fantaseren wat je als bezoeker zoal kan bieden voor een knappe tekening of een designtafel. Ondergetekende kan aardig koken, schrijven en tekenen, maar die diensten wegen niet op tegen een week in de Provence of een nieuwe auto.

"Een etentje vind ik niet genoeg voor deze werken", knikt fotografe Veerle Frissen. Zij staat met drie grote foto's op de beurs. Vorig jaar kreeg ze massages, etentjes en weekendjes aangeboden voor kleinere foto's. Dit jaar hoopt ze op een grote reis. "Of een job, ik zoek werk, dus een grote foto-opdracht is welkom."

Daarnaast zou Frissen ook geen neen zeggen tegen een plek die ze mag gebruiken als atelier. "Of een ruimte in Brussel waar ik een moestuintje mag aanleggen." Andere kunstwerken vindt de fotografe ook een optie, want op Truc Troc ruilen sommige kunstenaars ook met elkaar van werk.

Wat de beurs interessant maakt, is dat artiesten niet alleen hun aanbiedingen keuren, het publiek kleeft ook een waarde op hun werk. "Een aantal deelnemers staat al tien jaar op de beurs, omdat ze het geweldig vinden dat hun creaties door het grote publiek beoordeeld worden", zegt woordvoerster Tania Martins. "Onze bezoekers zijn immers geen gespecialiseerde kunstkenners. Jan Modaal komt hier langs en soms zijn de boodschappen op de post-it's best gemeen."

Al kan Martins zich niet herinneren dat er ooit een werk vrij van aanbiedingen bleef. "Sommige werken zijn uiteraard populairder dan andere. Ik herinner me een enorme kartonnen Michael Jackson, dat was een echte publiekslieveling."

Strenge selectie

Naast een directe confrontatie met het publiek is Truc Troc ook een mooie kans voor jonge artiesten om hun werk te tonen. "Zij kunnen op hun cv zetten dat ze in de Bozar stonden", knikt Martins. De artiesten die deelnemen komen volgens haar uit verschillende hoeken. "We hebben gevestigde waarden, amateurkunstenaars en jonge artiesten. De selectie is vrij streng, we kregen 700 aanvragen binnen voor moderne kunst alleen al."

De eerste Truc Troc dateert van 1975. De jonge Ninoofse beeldhouwer Mon De Rijck wilde het grote publiek laten kennismaken met moderne kunst en bedacht het concept van Truc Troc. De eerste editie vond plaats op verschillende locaties, waaronder Woluwe Shopping Center en een zetel van de Bank van Brussel in Gent. "Post-it's bestonden nog niet", vertelt Martins. "Mensen brachten brocante of keukengerei naar de beurs en ruilden ter plekke met de kunstenaars."

Een kleine dertig jaar later, in 2004, zet zijn zoon, Carl De Moncharline (een samentrekking van de twee voornamen van zijn ouders) Truc Troc verder. De man is onder andere verantwoordelijk voor de hippe The Wood-club en de Rollerparade. Hij gelooft dat er op ideeën en passies geen prijs staat en bedacht daarom het post-itsysteem.

Benieuwd welke aanbiedingen de briefjes dit jaar zullen bevatten.

Truc Troc gaat vrijdag 7 februari van start, en loopt tot zondag 9 februari. Meer informatie vindt u op www.tructroc.be