Direct naar artikelinhoud

Telenet pompt 30 miljoen in Vlaamse televisie

Kabelbedrijf Telenet richt een fonds op waar Vlaamse productiehuizen de komende vier jaar terecht kunnen voor financiële ondersteuning van hun projecten.

Er zit tussen Telenet en de Vlaamse audiovisuele sector meer dan een haar in de boter. Vorige week nog klaagde een grote groep Belgische scenaristen en regisseurs aan dat Telenet hen al vijf jaar lang te weinig auteursrechten doorstort. Ook de relatie met de Vlaamse tv-zenders is niet om over naar huis te schrijven. Het succes van Telenets digitale televisie is voor een groot stuk aan hun inspanningen te danken, vinden de zenders. En dus willen ze een groter stuk van de winst van het kabelbedrijf. Ook de overname door het Amerikaanse Liberty Global doet het imago van Telenet geen goed.

Het in het leven roepen van de Telenet Stimulans voor Audiovisuele Producties in Vlaanderen - Telenet STAP - lijkt een goed getimed charmeoffensief. "Maar dat is het niet", zegt Ann Caluwaerts van Telenet. "Dit is een project waar we al langer aan werken. Voor er sprake was van een overname of een discussie over de auteursrechten."

Vlucht voorwaarts

Productiehuizen kunnen voortaan met hun projecten bij Telenet aankloppen voor financiële steun, die hiervoor dertig miljoen euro vrijmaakt. In ruil krijgt het kabelbedrijf dan bijvoorbeeld het recht om de film of tv-reeks in kwestie eerst op haar betaalkanaal Prime uit te zenden. Daarna zijn de gesubsidieerde programma's in principe op open net te zien. Het is de bedoeling om elk jaar een tiental projecten te ondersteunen. Wie beslist over die steun en hoe het selectieproces precies verloopt, ligt nog niet vast. Daar wordt in de komende weken nog een overlegronde met de sector over georganiseerd. "Het blijft natuurlijk een privé-initiatief van Telenet", zegt Caluwaerts. "Maar het is zeker een mogelijkheid om ook mensen van bijvoorbeeld het Vlaams Audiovisueel Fonds bij de besluitvorming te betrekken."

In haar beleidsbrief kondigde mediaminister Ingrid Lieten aan dat de distributeurs verplicht zouden moeten investeren in Vlaamse producties. Gesprekken daarover met Belgacom en Telenet liepen stroef. Door STAP te lanceren, neemt Telenet de vlucht voorwaarts en houdt het de touwtjes zelf in handen. Telenet zegt dat het later nog in een nieuw initiatief van Lieten wil meestappen.

Bij de Vlaamse Onafhankelijke Televisie Producent reageert men voorzichtig positief. "Om tot een gezonde audiovisuele markt te komen moeten alle actoren er in investeren", zegt directeur Ellen Onkelinx. "Telenet deed dat de voorbije jaren nauwelijks. Dat het bedrijf nu beslist om de sector te ondersteunen kunnen we alleen maar toejuichen."