Direct naar artikelinhoud

Brits parlementslid weigert hulp aan boerkadragers

Het Britse conservatieve parlementslid Philip Hollobone is andermaal in de problemen gekomen met uitspraken over de boerka. Mensenrechtenorganisatie Liberty zal de proceskosten betalen van een vrouw die een klacht tegen de man wil indienen omdat hij gezegd had dat hij niet aan openbaar dienstbetoon doet als zijn gesprekspartner schuilgaat achter een boerka.

Over een gebrek aan aandacht kan Philip Hollobone, parlementslid voor Kettering, niet klagen: hij kwam in de voorbije maanden diverse keren in het nieuws, zij het niet in alle gevallen erg gunstig. Positief was dat hij door The Telegraph ‘de goedkoopste volksvertegenwoordiger van Groot-Brittannië’ werd genoemd ten tijde van de rel over de kosten die parlementsleden inbrachten bij de belastingen. Hollobone bleek minder dan de helft van de kosten te hebben aangegeven van de modale collega-volksvertegenwoordiger.

In februari van dit jaar waren de reacties minder onverdeeld lovend na een tussenkomst in het parlement tijdens een debat over immigratie. Daar zei de man dat hij mensen met een boerka ziet als “lieden met een papieren zak op hun hoofd, waarin twee gaten zijn gemaakt voor de ogen”.

Vorige maand maakte Hollobone bekend dat hij een wetsvoorstel wilde indienen waardoor de boerka niet langer toegelaten zou zijn op straat. In een interview daarover met The Independent zei hij dat boerkadragers niet echt welkom bij hem zijn tijdens het spreekuur voor openbaar dienstbetoon. Of tenminste, dat hij ze niet helpt zolang ze dat ding op hun hoofd hebben.

De mensenrechtenorganisatie Liberty neemt aanstoot aan die uitlatingen en heeft Hollobone aangeschreven met de waarschuwing dat zijn uitspraken in gaan tegen de wet op de gelijkheid uit 2006. In de brief stelde juridisch hoofd van de organisatie James Welch dat “wij met veel plezier mensen uit uw kiesdistrict zullen vertegenwoordigen voor de rechter als ze verkiezen om klacht tegen u in te dienen omdat u hen niet wilde helpen omdat ze gesluierd waren”.

Hollobone was voorlopig niet voor reactie bereikbaar. Of het tot een klacht komt, moet nog worden afgewacht.