Direct naar artikelinhoud

Terrorist blijkt cricketspeler, maar moet toch het land uit

Het had de grap van 2014 kunnen zijn, maar voor de familie van Assim Abassi is het nu vooral bang afwachten. Doordat de politie het verschil niet zag tussen een jachtgeweer en een cricketbat dreigt de hele familie het land te worden uitgezet.

Het was zondag 24 augustus, iets na tienen in de voormiddag. Op die stralende dag wandelde Assim Abassi (22) naar een tramhalte in de Brusselse Louizalaan om zoals elke zondag met zijn vrienden te gaan cricketen in Waterloo. Wat de diplomatenzoon niet besefte, en ook niet kon beseffen, was dat hij voorbij de woning was gewandeld van Jacques Revah. Die werkt voor de veiligheidsdienst van de Israëlische ambassade in Brussel en was sinds de aanslag op het Joods Museum alerter dan hij ooit was geweest. Zeker die dag, precies drie maanden na de aanslag.

Revah fotografeerde de jongen met stevige stoppelbaard vanuit zijn raam. Wat de foto's volgens hem lieten zien, stond beschreven in een (pas) vorige week zaterdag door de federale politie verspreid opsporingsbericht: "Een onbekende man met een voorwerp onder zijn arm dat vermoedelijk een jachtgeweer was. Het voorwerp was bedekt met een kledingsstuk. De man liep in de Louizalaan ter hoogte van huisnummer 507 in Brussel. Kent u deze man of weet u waar hij verblijft, aarzel dan niet contact op te nemen met de politie."

Grote gevolgen

De reactie kwam heel erg snel. Van Assim Abassi zelf. Hij meldde zich bij de politie met zijn cricketbat, erop vertrouwend dat het misverstand daarmee de wereld uit zou zijn geholpen. "Het is onmogelijk om dit zo te laten", aldus Abassi in de krant La Capitale. "Ik wil eerherstel. Niemand, ook de politie niet, heeft zich al verontschuldigd."

De vader van Abassi werkt op de Pakistaanse ambassade in Brussel. Daar werd niet gewacht op een uitleg en werd de man op staande voet ontslagen. De beelden van de 'man met het jachtgeweer' zijn inmiddels wereldwijd viraal gegaan, en de ambassade speelt het liefst op zeker. Het ontslag heeft verstrekkende gevolgen, want de verblijfsvergunningen van de hele familie Abassi waren gekoppeld aan vaders baan. Een Facebookgroep tegen de uitzetting van Assim Abassi en zijn familie werd gisteren massaal gedeeld. De familie heeft zes dagen om België te verlaten.

De federale politie valt weinig te verwijten. Daar kreeg men de opdracht van de Brusselse onderzoeksrechter Isabelle Panou om de als verontrustend beoordeelde beelden te verspreiden. Panou is gespecialiseerd in terrorismedossiers en stond onder druk van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme (LBCA). Die pakte op haar website zelf ook uit met de beelden van een "antisemitische schutter" die "vrij rondloopt in Brussel". Volgens de LBCA bracht Jacques Revah op de dag van de foto zelf de politie op de hoogte en hield die toen ook een klopjacht in en rond de Louizalaan. Zonder succes. Het individu, aldus het opsporingsbericht, "was al verdwenen in de mensenmassa".

Bij de Pakistaanse ambassade was gisteren niemand te bereiken. De LBCA publiceerde een korte rechtzetting. De Brusselse procureur-generaal zal vandaag contact opnemen met de ambassadeur van Pakistan om het misverstand uitgeklaard te krijgen.