Direct naar artikelinhoud

Sex Pistols vieren 30 jaar 'Never Mind the Bollocks' met reünieconcert

LONDEN l The Sex Pistols geven een concert om de dertigste verjaardag van hun debuutplaat Never Mind the Bollocks te vieren. De originele bezetting van de Britse punkband, met John Lydon, Steve Jones, Paul Cook en Glen Matlock speelt op 8 november in de Londense Brixton Academy.

Bij het verschijnen van Never Mind the Bollocks... Here's the Sex Pistols, op 28 oktober 1977, was hun reputatie al gevestigd. 'Anarchy in the UK', 'God Save the Queen', 'Pretty Vacant' en 'Holidays in the Sun', vaandeldragers op het album, waren tussen november '76 en oktober '77 al verschenen als single.

Never Mind the Bollocks was niettemin een geperste samenvatting van één jaar pure punk. Het is een plaat als een hanenkam: provocatief, puntig en kleurrijk. Het werkstuk ontpopte zich tot een van de meest invloedrijke rockalbums in de geschiedenis.

Een tweede studioalbum kwam er niet. De immer ruziemakende Sex Pistols splitten in 1978, op het 'hoogtepunt' van hun roem en enkele weken voordat de heren voor het eerst op Belgische bodem in Leuven werden verwacht. In 1979 bezweek Sid Vicious, Matlocks vervanger op bas, aan een overdosis heroïne.

Twintig jaar na dato waren de inmiddels gepensioneerde Pistols alsnog in België te zien, toen Lydon en co. een door het Zappacredo ('We're only in it for the money') geïnspireerde wereldtournee maakten. Het devies lijkt elf jaar later onverminderd van tel. Ter gelegenheid van dertig jaar Bollocks wordt het album heruitgegeven. Vier singles ('God Save the Queen', 'Anarchy in the UK', 'Pretty Vacant' en 'Holidays in the Sun') komen opnieuw op vinyl uit.

Het bekende Britse muziekblad NME houdt inmiddels een campagne om de nieuwe release van 'God Save the Queen' eindelijk op één in de charts te krijgen. In 1977 mislukte die poging, mede door een boycot van de BBC. De Britse openbare omroep vond de 'majesteitsschennis' op het moment van de feestelijkheden voor 25 jaar Queen Elisabeth II 'niet door de beugel' kunnen. (WD)

Kaarten voor het concert in de Brixton Academy kosten 37,50 pond en worden vanaf vrijdag 9 uur Britse tijd verkocht. Info via www.brixton-academy.co.uk.