Direct naar artikelinhoud

Ronaldo voelt zich 'niet gewaardeerd' bij Real Madrid

Cristiano Ronaldo vertelde zondag na de wedstrijd tegen Granada dat hij zich niet langer goed voelt bij Real Madrid. De ware toedracht is niet bekend, maar Real zit duidelijk met een probleem.

Real Madrid-Granada (3-0, 2 goals van Ronaldo) was het soort wedstrijd waarvoor zelfs de vurigste Madrid-supporter alle moeite moest doen om die uit te kijken: het niveau was ronduit dramatisch.

Het was even voor halftien toen José Mourinho op de persconferentie verscheen: "Ik ben niet tevreden. Geen ritme, geen ambitie, geen intensiteit." In normale omstandigheden zou deze uithaal van 'Mou' de coverpagina's van alle maandagkranten hebben gehaald - het was al voor de tweede opeenvolgende week dat Mourinho zoiets deed -, maar veel ophefmakender waren de uitspraken van Cristiano Ronaldo tien meter verderop in de 'mixed zone', de afgebakende ruimte waar journalisten spelers kunnen interviewen. De sterspeler dropte een bom: "Waarom ik mijn doelpunten niet heb gevierd? Omdat ik triest ben. Ik heb geen persoonlijke problemen, ik voel me enkel niet gewaardeerd in Madrid. De mensen van de club zijn op de hoogte."

Een journalist wilde weten of zijn gemoedstoestand misschien te maken had met de uitverkiezing van Andres Iniesta tot beste speler van het voorbije Europese seizoen. Foto's van het podium in het Grimaldi Forum in Montecarlo toonden immers een bijzonder zuur kijkende Ronaldo. "Neen, Iniesta verdient de trofee."

Gisterochtend berichtte Marca, een krant met bronnen op het hoogste bestuursniveau, dat Ronaldo zaterdag een onderhoud had aangevraagd met voorzitter Florentino Pérez en algemeen directeur José Angel Sanchez. Daarin zou hij verteld hebben over zijn negatieve gevoelens.

In de loop van maandag kwamen evenwel meer (al dan niet correcte) details vrij over het onderhoud. AS, de concurrent van Marca, meldde dat Ronaldo aan zijn voorzitter een transfer had gevraagd, en het Catalaanse radiostation RAC1 gooide rond het middaguur in de ether dat de Portugees bij Pérez een monster-bod van PSG op tafel legde.

Weliswaar zijn de Franse en Russische transfermarkt nog steeds open, en een vertrek van Ronaldo zou wat dat betreft kunnen, maar lijkt vrijwel onmogelijk. Mourinho en Pérez laten zoiets nooit toe en zullen ongetwijfeld een transferprijs van meer dan 100 miljoen euro eisen.

Het is wél zo dat Ronaldo al langer dan vandaag aandringt op een aanpassing van zijn huidige contract bij Real, dat loopt tot medio 2015. De speler verdient bij de Koninklijke 10 miljoen euro netto per seizoen. Buitenlanders in de Spaanse competitie die meer dan 600.000 euro bruto per jaar verdienen moeten 43 procent belastingen betalen.

Mourinho verrast

Het is evenwel zeer twijfelachtig dat hierin de reden ligt voor de handelswijze van Ronaldo in de voorbije dagen. Zelfs zijn naaste vrienden Mourinho en Jorge Mendes (zijn makelaar) waren naar verluidt verrast over de demarche van hun poulain.

Een andere mogelijke reden zou kúnnen zijn de moeilijke relatie van Ronaldo met veel van zijn ploeggenoten, maar ook dat lijkt een fel overdreven issue - op het EK viel hij zijn Spaanse maatjes Casillas, Ramos en Arbeloa oprecht in de armen. En tegen Granada kwam iedereen hem feliciteren met zijn goals.

Wat is er aan de hand met Cristiano en bij uitbreiding met Real Madrid? Eén grandioos halfuur om Barcelona op een hoopje te spelen leverde de Supercup op, maar voorts blinkt Real uit in apathie en desinteresse, met als gevolg 5 op 9 in de competitie. Er is iets aan de hand in de vestiaire van de landskampioen, en Ronaldo heeft er genoeg van.