© An Nelissen

Twee op de drie kwetsbare personen hebben geen toegang tot gezondheidszorg

De toegang tot zorg is extreem ongelijk en moeilijk voor de meest kwetsbare mensen in Europa, ook kinderen en zwangere vrouwen. Dat blijkt uit het Rapport “Toegang tot zorg voor mensen in kwetsbare situaties in Europa” van Dokters van de Wereld dat dinsdag is voorgesteld.

Zo heeft 68 procent geen toegang tot zorg in Europa; in België loopt dat op tot 93 procent. Voorts werd 54 procent van de kinderen in Europa niet gevaccineerd tegen mazelen en rode hond, en werd meer dan een derde niet gevaccineerd tegen tetanus.

Meer dan 40 procent van de zwangere vrouwen had geen toegang tot prenatale zorg op het moment dat ze een van onze dokters zagen. Ongeveer 60 procent werd niet gescreend tegen bijvoorbeeld HIV en wist niet waarheen om dit te doen.

Het verslag is gebaseerd op medische en sociale consultaties met 9.610 patiënten in 31 steden en 12 landen en biedt een stand van zaken van de leefomstandigheden, gezondheid en toegang tot zorg van de meest kwetsbare inwoners van Europa: mensen in armoede, daklozen, vluchtelingen, asielzoekers, druggebruikers, sekswerkers en ongedocumenteerde migranten. In België werden 2.264 mensen bevraagd, een duizendtal in Antwerpen, zo’n 1.200 in Brussel. De cijfers werden verzameld in 2015.

Dokters van de Wereld vraagt een menselijker opvang en onthaal van vluchtelingen, met respect voor de internationale regels rond humanitaire interventies. De organisatie vraagt ook toegang voor de migranten tot de nationale zorgsystemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer