Direct naar artikelinhoud

België 2-0 achter tegen Servië

Als België een kans wou maken in de Davis Cup tegen Servië moest David Goffin de eerste partij winnen van Victor Troicki. Hij moest na vijf sets het hoofd buigen. Later op de avond maakte Novak Djokovic er tegen Olivier Rochus simpel 2-0 van.

De Spiroudôme in Charleroi was sfeervol volgelopen, de baan leek min of meer speelklaar en David Goffin startte als een wervelwind tegen Victor Troicki. De wedstrijd die België moest binnenhalen om de Daviscupwinnaars van 2010 het vuur aan de schenen te leggen, leek bijna een gezondheidswandeling te worden voor Goffin.

Troicki serveerde dan wel geregeld aan meer dan 230 km/h, in het veldspel moest hij het duidelijk afleggen tegen de 22-jarige Waal. "Hij was veel beter dan mij gedurende twee sets", gaf de Serviër na afloop ook toe. "Goffin stond voortdurend voor. Hij heeft gigantisch veel talent. Maar ik besefte wel dat hij wat druk voelde op de belangrijke momenten."

Die kwamen er eind derde set. Goffin was teruggekomen van een 1-4 achterstand en mocht voor de zege serveren. "Ik raakte een beetje in paniek", zei Goffin, "Ik durfde er niet helemaal voor te gaan, schrik om fouten te maken." Troicki rook zijn kans en sleepte er een tiebreak uit. Daarin knokte Goffin zich naar een 4-2 voorsprong, maar ook die opportuniteit was niet aan hem besteed. De derde set glipte weg en we kregen een andere wedstrijd. "Zijn opslag begon ongelooflijk goed te lopen", wist Goffin. "Dat was overduidelijk een wapen voor hem."

Goffin zelf verbleekte een beetje. Een zware verkoudheid hielp hem niet. "het klopt dat ik niet de voorbereiding heb gehad zoals gewild. Ik heb me wel al beter gevoeld, ja. Maar ik heb vandaag alles gegeven wat ik in me had." Dat had ruimschoots moeten volstaan voor winst in drie sets. En zelfs in de twee laatste bedrijven had Goffin nog kansen - hij benutteslechts acht van zijn 21 breakpunten - om zijn overmacht te verzilveren. Toch moest hij het onderspit delven tegen de niet aflatende Troicki.

"Dit is zeer zuur", zei Goffin ontgoocheld. "De moeilijkste nederlaag om te verteren. Heel spijtig en stom. Zeker omdat het een belangrijke wedstrijd was voor de ploeg."

Dat bewees Novak Djokovic later op de avond. Op routine en in ruim anderhalf uur ontdeed hij zich van Olivier Rochus. Vooral met zijn service - 20 aces - en zijn superieure degelijkheid maakte hij indruk. De 2-0 voor de bezoekers stond koud op het scorebord. De opdracht voor België om nu alle resterende matchen dit weekend te winnen lijkt onmogelijk. "Zelfs als het dubbelspel winnen, hebben we een mirakel nodig", wist kapitein Johan Van Herck.