Direct naar artikelinhoud

Belgen eten almaar gezonder en exotischer

BRUSSEL l De Belgen kiezen in vergelijking met vijf jaar geleden duidelijk meer voor de buitenlandse keuken en voor gezonde alternatieven in hun voeding. Bij de buitenlandse keuken scoren de Italiaanse en de Chinese het hoogst.

Dat blijkt uit een bevraging van 4.500 Belgen door Delhaize België in samenwerking met Roularta. De Belgen kiezen duidelijk meer voor gezonde alternatieven. Zo gebruikt 58 procent van de respondenten meer olijfolie ter vervanging van boter in vergelijking met vijf jaar geleden.

Ongeveer 44 procent van de ondervraagden zegt meer vis te consumeren. Vers fruit is duidelijk ook een sterke stijger (+ 43 procent) in de afgelopen jaren, aldus Delhaize. Belgen eten minder boter (40,3 procent), vlees (38,2 procent), kant-en-klaarmaaltijden (30,3 procent), gekookte aardappelen (26,5 procent) en diepvriesproducten (17,3 procent).

De twee populairste vreemde keukens zijn voor de Belgen de Italiaanse en de Chinese. Slechts 6 procent van de ondervraagden eet nooit Italiaans en 16 procent nooit Chinees. Mexicaanse, Thaise, Japanse of Indische gerechten worden door 40 tot 50 procent van de respondenten gesmaakt. Walen zijn duidelijk meer te vinden voor de buitenlandse keuken in vergelijking met de veeleer traditionele Vlaming.

Zowat 22 procent van de Belgen vindt gezond eten een noodzaak, terwijl het voor 54 procent een voorwaarde is voor een gezond leven. Voor de Belg komt gezondheid bij het koken op de eerste plaats, het bereidingsgemak op de tweede plaats en de snelheid van de bereiding op de derde. In het weekend wordt na gezondheid meer belang aan smaak gehecht.

Vrouwen eten vaker gezonde en light producten in vergelijking met mannen. Franstaligen kiezen vaker voor bioproducten terwijl Nederlandstaligen vaker vegetarisch eten. "Ongeveer 80 procent van de vegetarische producten wordt in Vlaanderen verkocht", aldus Patrick Vandenbogaerde van Delhaize België.

Koken blijft nog altijd een favoriete bezigheid voor de Belgen. Ongeveer 43 procent kookt dagelijks, van wie het meest vrouwen. Koken is voor velen een plezier (56,6 procent) of een hobby (36,9 procent). Enkel omdat het moet, kookt 30,7 procent van de Belgen. Bij de lievelingsgerechten van de Belgen scoort pasta (9,3 procent) het hoogst, gevolgd door biefstuk friet (7,2 procent) en visgerechten (5,9 procent).