Direct naar artikelinhoud

FC Dender flink op weg naar eerste klasse

FC Dender raast als een orkaan door tweede klasse. Na acht wedstrijden was de ploeg al zeker van de eerste periodetitel en op drie matchen van het slot van de heenronde is de titel van herfstkampioen al binnen. De landstitel en promotie naar eerste klasse moet de volgende stap zijn.

Door Tony Landuyt

DENDERLEEUW l Na veertien wedstrijden ligt FC Dender al 11 punten voor op eerste achtervolger Antwerp FC. Een riante voorsprong die de blauw-zwarten niet meer uit handen willen geven.

"De spelersgroep van FC Dender gaat ervoor om volgend seizoen in de hoogste afdeling te spelen", zegt secretaris Georges Van der Putten. "Maar onze fusie met Denderhoutem was eerst geen succesverhaal", benadrukt hij.

In 2004 bereikten FC Denderleeuw en Verbroedering Denderhoutem een akkoord over een samengaan. "Na één seizoen konden de mensen van Denderhoutem zich al niet meer vinden in de fusie en stapten ze op." Zo beslisten de bestuursleden van het vroegere FC Denderleeuw, dat in 2001 al een fusie was aangegaan met het nabijgelegen Hekelgem, de clubnaam te wijzigen in FCV Dender EH.

FC Dender pakte in mei de titel in derde klasse en gaat nu in tweede op zijn elan voort. Uit veertien wedstrijden totaliseert de club 40 op 42. "Wat de bepalende factor is van dat succes? De groep in zijn totaliteit", is Georges Van der Putten overtuigd. "Week na week winnen creëert een fantastische ambiance. Iedereen is verrast, maar er staat hier een kwalitatief sterke groep. De kern van vorig seizoen en coach Jean-Pierre Van de Velde bleven behouden en aangevuld met zeven nieuwkomers. Zoals Asselman hier eerder dertien jaar aan het werk was, proberen we ook met Van de Velde continuïteit te verzekeren. We hebben een kern van achttien evenwaardige spelers. De plaatsen voor het basiselftal zijn dus duur. En dat merk je op training. Iedereen knokt zich te pletter."

Halfweg de competitie kan FC Dender tegen een stootje. Elf punten voorsprong zegt genoeg. Dit is geen toeval meer. "We kunnen ons een misstap veroorloven", weet Van der Putten. "Antwerp niet. De laatste wedstrijd van de heenronde ontmoeten we Antwerp op de Bosuil. Het wordt een sleutelmatch. Met de andere concurrenten houden we nog weinig rekening."

Wie wint, krijgt aandacht. Wekelijks zitten scouts en managers in de tribune om spelers van Dender te volgen. Frankfurt en Udinese stuurden al scouts en Nederlandse en Duitse clubs hebben regelmatig hun mannetjes in de tribune om de kwaliteiten van de Denderspelers te beoordelen en te rapporteren. "Dat ook scouts van Anderlecht regelmatig op bezoek zijn, verbaast niet", vindt Van der Putten. "Wij zijn hun volgende tegenstander in de Beker van België. Maar of wij vrezen dat er hier tijdens de winterstop niet de een of andere speler weggeplukt zal worden? Neen, het blijft onze bedoeling om deze kern zo intact mogelijk te houden."

De ambities stijgen intussen in de Denderstreek. De autoritaire leider steekt het niet meer onder stoelen of banken dat er nu voluit voor de titel wordt gegaan. "De spelers zouden het niet accepteren dat we onze ambities naar beneden zouden halen. Zij spelen voor geld en willen hogerop. Ze dromen van eerste klasse."

Maar is de club zelf wel gewapend om de stap naar de elite te zetten? "Onze infrastructuur blijft nog een heikel punt voor een licentie. Een lichtinstallatie van 800 lux over het hele veld is een noodzaak en een investering van om en bij de 375.000 euro. Veel zwaarder zullen de kosten zijn voor de bijkomende zitjes die aangebracht moeten worden. 5.000 zitplaatsen zijn nodig. Er zullen er dus 4.800 bij moeten geplaatst worden. Middelen daarvoor zijn er nu nog niet, maar er wordt aan gewerkt."

"Neen, we zijn niet bang voor eerste klasse. Roeselare is in dat verband een goed voorbeeld. Onze club is best vergelijkbaar met de West-Vlamingen qua terrein en zo. Ook zij kunnen zich zonder veel problemen handhaven in de hoogste afdeling."