Direct naar artikelinhoud

Neergeschoten kasteelheer stikte in eigen bloed

Kasteelheer Stijn Saelens (34) stikte in zijn eigen bloed nadat een kogel zijn rechterlong doorboorde. Dat blijkt uit de autopsie. Dit weekend weigerden de drie opgesloten verdachten bijna elke medewerking. Ze beroepen zich voornamelijk op hun zwijgrecht.

De nabestaanden van Stijn Saelens konden gisterenavond voor het eerst zijn lichaam groeten in een ziekenhuis van Brugge. Aanvankelijk stond dit zaterdagavond op de agenda, maar het gerecht van Brugge koos er uiteindelijk voor om na de uitwendige autopsie ook eerst de inwendige autopsie te laten uitvoeren. Veel van de resultaten wil het parket van Brugge niet kwijt. Substituut Fien Maddens: "Een kogel raakte de rechterlong van het slachtoffer. Hij stikte in zijn eigen bloed, dat is dus ook de doodsoorzaak." Voor de rest weigert het parket elk commentaar. Vermoedelijk houden ze dit zo tot dinsdag, dat min of meer wordt beschouwd als D-day. Want morgen moeten de drie verdachten voor de raadkamer in Brugge verschijnen. Deze kan de verdachten ofwel laten gaan of hun aanhouding met minstens één maand verlengen.

Het is bijna zeker dat Pierre Serry langer in de cel zal blijven. Want hoe verklaart de ex-bajesklant dat het lichaam van Stijn Saelens vrijdag werd opgegraven op zijn terrein? Terwijl Pierre Serry nochtans al twee weken zegt niks te maken te hebben met de verdwijning van de kasteelheer. Net als de andere verdachten - schoonvader André Gyselbrecht en schoonbroer Peter Gyselbrecht - laat Serry intussen het achterste van zijn tong niet zien. Terwijl ze eerder opteerden voor 'totaal onschuldig' zouden ze het sinds dit weekend anders aanpakken. Volgens onze informatie beroepen ze zich op hun zwijgrecht. Ze antwoorden niet langer op de vragen die er toe doen. Wellicht kijken de verdachten daarmee de kat uit de boom. Want wat hebben de onderzoekers nu eigenlijk tegen hen?

Ex-smokkelaar Pierre Serry heeft naast het lijk op zijn grond alleszins nog heel wat vragen te beantwoorden. Executeerde hij de kasteelheer zelf? Of hielp hij? Of beperkte zijn rol zich eerder tot het organiseren en/of het (laten) verbergen van het lijk achter zijn chalet in Aalter? Ook de vermeende betrokkenheid van schoonvader André Gyselbrecht moet verder worden uitgeklaard. Is de man louter opdrachtgever? Wat alvast enigszins in zijn nadeel speelt: dokter Gyselbrecht gaf al van in het begin toe dat hij de louche Pierre Serry kent van in zijn dokterskabinet. Hij kon ook moeilijk anders. Want wie bezocht dokter Gyselbrecht in de ochtend van de verdwijning van Stijn Saelens? Jawel, Pierre Serry. Toeval? Dat kan. Maar in deze komt die ontmoeting tussen dokter Gyselbrecht en Pierre Serry wel heel ongelegen. Jef Vermassen zei eerder al over het sluitende alibi van zijn cliënt André Gyselbrecht het volgende: "Als je geen alibi hebt, ben je verdacht. Maar als je wel een alibi hebt, dan heb je het zogezegd opgebouwd. Het is ook nooit goed."

Blijft ook de vraag: wat is de rol van Peter Gyselbrecht, die sinds kort opnieuw inwoonde bij zijn ouders? Wist hij iets van de geplande eliminatie? Of speelde hij een actieve rol? De puzzel is nog niet helemaal gelegd. Wel is het zo dat Peter Gyselbrecht op de ochtend van Stijn Saelens' verdwijning alleszins ook zijn vader ontmoette.