Direct naar artikelinhoud

Nederlandse media volgen titelstrijd: 'We zien toekomst in Belgisch voetbal'

Het Belgische systeem van de play-offs uitleggen aan Nederlandse voetbalfans, daar wagen ze zich niet aan. Maar voorts kan de Belgische competitie op gezonde interesse rekenen van Nederlandse media, zeker nu met John van den Brom een landgenoot Anderlecht de titel kan schenken.

Wietse Dijkstra, journalist van het Nederlandse Algemeen Dagblad, volgde zondag Anderlecht-Genk. Navraag bij de sportpersbond leert dat wel vaker een Nederlandse journalist een competitiematch in België bijwoont, maar dat het ook niet storm loopt. Toen Standard begin dit seizoen met Ron Jans tegen het Anderlecht van John van den Brom speelde, zorgde dat wel voor nogal wat Nederlandse interesse.

Hetzelfde kan gebeuren als Genk en Anderlecht - allebei met Nederlandse trainer - voor een spannende titelontknoping zorgen. En het wil toch ook wat zeggen als bondscoach Louis van Gaal, die zondag op de tribunes zat in Anderlecht, naar België afzakt. "Het is niet dat we de Belgische competitie elke week in het vizier hebben, maar Anderlecht-Genk is voor ons een interessante affiche", zegt Dijkstra.

"Door die gekke play-offs bij jullie is het ook erg spannend." Volgens Edwin Struis, die voor Nusport.nl al eens een wedstrijd in België meepikt, groeit het respect voor de Belgische competitie in Nederland. "We zien weer toekomst in het Belgische voetbal, ook onder invloed van jullie nationale ploeg. Maar ook als je ziet dat -17-jarigen van Anderlecht dit weekend Ajax klopten. We werpen regelmatig een blik op België, al slaan die play-offs nergens op. Om dat uit te leggen heb je een wiskundige nodig."

Uiteraard zijn zij vooral benieuwd wat de Nederlandse trainers en spelers in België doen: Van den Brom, De Zeeuw en Nuytinck bij Anderlecht, Been en Plet bij Genk en Booy bij Cercle. Voor Van den Brom is Anderlecht zijn eerste topclub, na goeie passages bij Den Haag en Vitesse.

"Bij ons zien we Van den Brom als de kroonprins onder de trainers", zegt Struis. "Dan is het oppassen, want de laatste stap moet nog volgen. Pas als John de titel haalt, is hij de koning. Anderlecht is de ultieme test. Hij moet kampioen worden."

Ook Dijkstra ziet een potentiële topper in Van den Brom: "Enkele jaren geleden was Anderlecht een lachertje in de Champions League, dit seizoen is het onder Van den Brom niet weggespeeld. John blijft zichzelf, maakt voetbal niet te ingewikkeld en communiceert open. Je ziet een goede scholing en een visie."

Ook Mario Been maakte een juiste keuze door te coachen in België. Dijkstra: "Na een moeilijke periode in Nederland doet hij het in België erg goed." Struis: "Toch heeft John meer autoriteit."