Direct naar artikelinhoud

Cyberaanval op netwerken Zuid-Korea

Computerdeskundigen in Zuid-Korea vermoeden dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de crash van computernetwerken van drie grote Zuid-Koreaanse tv-stations en twee banken.

De aanval, die slechts dagen komt nadat Pyongyang de VS en Seoel had beschuldigd van een soortgelijke cyberaanval op Noord-Korea, legde een deel van de handel in het zuiden stil.

De Zuid-Koreaanse regering wees niet meteen Pyongyang aan als de schuldige, mogelijk om de spanningen niet te verhogen. Maar computerexperts wezen meteen naar het noorden. "Politieke aanvallen op Zuid-Korea komen van Noord-Koreanen", zei rector Lim Jong-in van de School voor Informatieveiligheid van de Korea Universiteit. "Zo'n gelijktijdige uitschakeling kan niet veroorzaakt zijn door technische problemen.'

De schermen bij de staatszenders KBS en MBC sprongen gistermiddag op zwart en op sommige computers kwamen doodshoofden tevoorschijn. Ook kabelzender YTN meldde dat zijn interne computernetwerk plat lag. Het leek erop dat de hackers een kwaadaardige code in de netwerken hadden geplant. Sommige computers werkten pas na 2,5 uur weer.

Ook banken ondervonden flinke problemen. Shinhan Bank meldde dat diverse bankdiensten niet meer functioneerden. De bank kon geen transacties aan het loket uitvoeren en ook onlinebankieren was onmogelijk. Klanten in sommige winkels moesten contant betalen. Bij vijf bedrijven waren de computernetwerken gecrasht.

Het Zuid-Koreaanse leger werd gisteren in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Overheidswebsites en het leger werden niet getroffen.

Spanning loopt op

Pyongyang reageerde niet op de cyberaanval in het zuiden. Wel liet de staatstelevisie beelden zien van partijleider Kim Jong-un die aanwezig was bij een militaire oefening. Geoefend werd hoe Noord-Korea een Zuid-Koreaanse kruisraket neerhaalde.

Noord-Korea dreigde vorig jaar al met aanvallen op de omroepen KBS en MBC vanwege hun berichtgeving over het noorden. Beschuldigingen van cyberaanvallen over en weer zijn niet nieuw. Seoel verdenkt Pyongyang ervan ook in 2011 en 2012 ten minste twee cyberaanvallen te hebben gepleegd op Zuid-Koreaanse bedrijven.

De spanningen tussen de landen zijn in korte tijd flink opgelopen vanwege de derde kernproef die Pyongyang in februari hield. Na de afkondiging van nieuwe sancties door de Veiligheidsraad, zegde Noord-Korea het wapenstilstandsverdrag met het zuiden op. Ook dreigde het regime de VS aan te vallen met kernwapens.