Direct naar artikelinhoud

Kvitova stormt naar eerste grandslamtitel tegen Sjarapova

Een beetje onverwacht maar geheel verdiend won Petra Kvitova (WTA 7) zaterdag haar eerste grandslamtitel op Wimbledon na een simpele 6-3, 6-4 tegen Maria Sjarapova (WTA 5). 'Het is een ongelooflijk gevoel. Misschien dat ik het over een paar dagen zal vatten', zei de 21-jarige Tsjechische, die tijdens de finale onwaarschijnlijk koel oogde.

Gezien haar finale zeven jaar eerder op de All England Club en de drie grandslamtitels op haar conto ging de 24-jarige Maria Sjarapova als favoriete de eindstrijd van deze 125ste Championships in. Petra Kvitova toonde evenwel uit het juiste kampioenenhout gesneden te zijn en startte zonder scrupules. "Ik wist dat ik de eerste moest zijn die de bal hard sloeg en voor de punten ging", zei de blondine. Sjarapova kwam onder druk en geraakte daar zeer moeilijk onderuit: "Zij sloeg winners van overal op de baan. Ze was agressiever dan mij, speelde hard en diep, en haalde daar telkens voordeel uit."

Niettemin moest Kvitova toch nog het hoofd koel houden, op zo'n jonge leeftijd zo dicht bij haar eerste grote triomf. Met haar enige ace serveerde ze de wedstrijd ijskoud uit. "Ik was zelf verbaasd over hoe ik me voelde op de baan", glimlachte Kvitova. "Met mijn coaches had ik afgesproken om deze wedstrijd als een achtste finale te aanzien, mij te focussen op elk punt en op mijn spel en niet op het toernooi of de medaille."

Na afloop liet ze haar emoties wel de vrije loop. "Het is moeilijk om woorden te vinden terwijl ik hier met de trofee in mijn handen sta en in de Royal Box al die superspeelsters zie zitten", richtte Kvitova zich tot haar landgenotes en voorgangsters Jana Novotna en Martina Navratilova. "Het is een ongelooflijk gevoel. Misschien dat ik het over een paar dag zal vatten." Vader Kvitova, die zijn dochter hielp bij haar eerste stappen in de tennissport, wist met zijn waterlanders ook geen blijf. "Ik vrees dat hij nu gaat wenen na elke match", grapte Kvitova.

Geen al te heftige emoties van ontgoocheling bij Sjarapova. "Natuurlijk had ik graag met de grote schaal in mijn handen gestaan", zei de kampioene van 2004, "Toch ben ik heel tevreden over mijn toernooi." Maar dat de naam Kvitova ook bij de volgende grote afspraken met stip genoteerd zal staan, kon Sjarapova niet ontkennen. "Ze is nu een grandslamwinnares. Ze heeft nog veel potentieel om te verbeteren." Kvitova hoorde het graag. "Vorig jaar in de halve finale tegen Serena Williams had ik geen kans", wist ze, "Ik was jong en dacht niet dat ik haar aankon. Vandaag was het anders, want ik geloofde er dit keer wel in. Maar ik heb nog veel te leren. Fitness, mijn opslag, we hebben nog veel werk." De concurrentie is alvast gewaarschuwd.