Direct naar artikelinhoud

Apple omzeilt fiscus met 'lening'

Apple heeft 17 miljard dollar opgehaald met een obligatie-uitgifte. Waarom gaat een bedrijf met 145 miljard dollar (110 miljard euro) in kas geld lenen op de kapitaalmarkt? Om de fiscus te omzeilen, zeggen critici. Wilco Dekker

Onder de nieuwe baas Tim Cook is Apple al een tijdje bezig ontevreden beleggers te paaien door het terugkopen van aandelen en het uitkeren van dividend. De aandeelhouders morren over de sterk gedaalde beurskoers.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week werd daarom gemeld dat er 55 miljard dollar aan de aandeelhouders wordt teruggegeven. Inclusief eerdere toezeggingen komt het extraatje op 100 miljard dollar.

Dat kan Apple makkelijk betalen, met 145 miljard dollar eigen geld op de plank. Het enige probleem is dat ongeveer 102 miljard daarvan veilig voor de fiscus geparkeerd staat op 'rekeningen overzee', ofwel in belastingparadijzen. Om dat geld aan de aandeelhouders te kunnen geven, moet het terug naar de VS. Apple zou dan 35 procent belasting moeten betalen over de uit het buitenland teruggehaalde winsten. De rekensom op het hoofdkantoor in het Californische Cupertino was vervolgens snel gemaakt. Voor het eerst in bijna twintig jaar ging Apple de kapitaalmarkt op om geld te lenen.

De belangstelling van de investeerders voor de Apple-obligaties was groot. Het bedrijf had volgens handelaren makkelijk twee keer zo veel op kunnen halen bij beleggers, die wanhopig zoeken naar een beetje rendement. Kenners sluiten daarom niet uit dat het bedrijf de operatie nog eens herhaalt. En zeker omdat de rente die Apple moet betalen door de grote belangstelling relatief laag gehouden kon worden. Bovendien is die rente over de nieuwe schuld van 17 miljard ook nog eens aftrekbaar. Zo wordt de Amerikaanse fiscus dubbel getroffen.

Belastingvakantie

Bedrijven als Apple, Google en Cisco zeggen best belasting voor hun buitenlandse miljarden te willen betalen, als het maar niet te veel is. "We verdienen nog steeds heel veel in het buitenland en het terughalen van dat geld zou onder de huidige Amerikaanse wetgeving tot een aanzienlijke belastingaanslag leiden", verklaarde Apples financiële topman Peter Oppenheimer vorige week nog. De bedrijven pleiten voor een nieuwe tax holiday. Toen toenmalig president Bush in 2004 de belasting over gerepatrieerde winsten tijdelijk verlaagde van 35 naar 5,25 procent, stroomdein korte tijd 312 miljard dollar terug naar de VS. Dat leidde niet tot de beloofde investeringen en banen, maar vooral tot de inkoop van eigen aandelen.

De beurskoersen stegen, net als de waarde van de opties. In 2005 en 2006 steeg de beloning van de topmannen van de vijftien bedrijven die de meeste miljarden terughaalden met respectievelijk een kwart en bijna eenderde. In dezelfde periode werden er volgens het boek 20.000 mensen ontslagen. President Obama zou dan ook weinig voelen voor een nieuwe 'belastingvakantie'.