Direct naar artikelinhoud

Uitgeverij Prometheus boort markt voor jongerenliteratuur aan

Met de publicatie van De belevenissen van een muurbloem van Stephen Chbosky stort ook uitgeverij Prometheus zich op de groeiende markt van de ‘young adult’-literatuur. Dat genre richt zich op jongeren die te oud zijn voor het kinderboek, maar zich (nog) niet herkennen in volwassenenliteratuur.

Fondsredacteur Anoek Sutter (26) van Prometheus heeft De belevenissen van een muurbloem “in één adem” uitgelezen. De roman, die vanaf vandaag in de boekwinkels ligt, geldt als een klassieker in het genre van young adultfictie. Dat zijn boeken die bedoeld zijn voor jongeren van 14 tot 21 jaar.

Ook in Vlaanderen en Nederland is er steeds meer belangstelling voor dit soort literatuur. Nog niet zo lang geleden stond de term ‘young adult’ voor velen gelijk aan ‘kommer en kwel’, maar tegenwoordig bieden de boeken voor elk wat wils. Van weerwolven en vampiers tot parallelle werelden. “Eigenlijk bestond het genre natuurlijk altijd al”, zegt schrijver Bart Moeyaert. “Huckleberry Finn of De familie Robinson waren voor dezelfde doelgroep bestemd. Maar in zijn moderne vorm is het ontstaan in de jaren zeventig, toen bepaalde auteurs op een serieuzere manier voor jongeren gingen schrijven. In Amerika Judy Blume en Paul Zindel, in Nederland Miep Diekmann en in Vlaanderen Liva Willems.”

In de jaren tachtig en negentig bracht uitgeverij Lemniscaat een groot aantal (Amerikaanse) young adultboeken op de markt. Maar pas de laatste tien jaar begint de adolescentenliteratuur echt aan te slaan. Verantwoordelijk daarvoor zijn in de eerste plaats de grote klappers Twilight en Harry Potter. Maar ook auteurs als Els Beerten, Floortje Zwigtman, Marita de Sterck, John Green en Philip Pullman timmeren stevig aan de weg, en worden alom geprezen om hun vernieuwing en literaire kwaliteit.

Prometheus sluit nu aan bij de trend met het nieuwe fonds Prometheus Young Adult (PYA). Dat fonds gaat twee boeken per aanbieding uitbrengen, zes titels per jaar. Aanvankelijk zullen dat vertalingen zijn, zegt Sutter. “Maar in een later stadium willen we ook Nederlandstalig werk uitbrengen.”

Met De belevenissen van een muurbloem hoopt Prometheus meteen een bliksemstart te maken. De roman werd in de VS in 1999 gepubliceerd door MTV, en verkocht meer dan 700.000 exemplaren. Scholieren en studenten verslonden het verhaal van de verlegen, hyperintelligente muurbloem Charlie, die op zijn eigen manier vat probeert te krijgen op de wereld van dates, familiedrama’s, seks en drugs.