Direct naar artikelinhoud

'Muziek is mijn levensbatterij'

De komende weken wil stand-upcomedian Thomas Smith zijn vijfduizend vrienden op Facebook ontmoeten. Dat tijdverdrijf past in een nieuw programma op OP12. Voorlopig kiest Smith echter nog steeds digitale muziek boven virtuele vriendschap.

De wereld van de streaming ging pas onlangs open voor Thiomas Smith. "Sinds Spotify onbeperkt gratis is geworden. Tot voor kort was ik amper hip genoeg om op iTunes te betalen voor mijn mp3's."

De digitale snelweg mag voor Smith dan pas een nieuwe rijstrook hebben gekregen, maar de Highway to Hell is hem al langer bekend. "Met AC/DC is alles begonnen voor mij. Als twaalfjarige snotneus was ik verslingerd aan hun liveplaat If You Want Love You've Got It. Die stem van Bon Scott is niet te evenaren! Hun nieuwe zanger (Brian Johnson is al sinds 1980 de leadzanger, GVA) vind ik dan ook maar niets."

De Antwerpse comedian met Britse roots beweert dat muziek hem nog steeds even nauw aan het hart ligt als in zijn jeugd. "Dat is mijn levensbatterij, zeg maar. Muziek laadt mij helemaal op, of laat me wegdromen. Ze pept me op en verlicht zware momenten. Sommige songs gaan bij mij een leven lang samen met een bepaald gevoel, en die stemming kan ik per direct oproepen door dat nummer opnieuw te horen."

Luisteren naar alles

Groepsnamen en songtitels oproepen ligt hem dan weer minder. Ook in ons gesprek klauwen titels zich met moeite een weg naar zijn geheugen. "Vroeger was ik al die vervelende kerel die op de dj afstapte met de vraag: 'Zeg, da nummerke met 'zoem zoem', heddegij da?' Intussen ben ik me er wel van bewust geworden hoe ergerlijk zo'n tiep is. (lacht)"

Met zijn Britse roots verdenk je hem spontaan van een muzieksmaak die diep in de Engelse muziektraditie geworteld is. Maar de liefde gaat veel breder dan britpop. "Ik luister werkelijk naar alle genres, van klassieke muziek tot freejazz en elke niche daartussen. Alleen trage emorock en softe R&B kunnen me gestolen worden: die plastiekerige sound en onechte emoties is om mottig van te worden.

"Het liefst luister ik naar muziek in shufflemodus. In de wagen schakel ik dan lukraak over van John Coltrane op 'Slow' van Kylie Minogue - wat een geweldig nummer! - of op spirituele teksten en geluidsfragmenten van stand-upcomedians. Ik laat me eigenlijk graag verrassen tijdens zulke lange autoritten. Dan duik je van de ene sfeer in de andere, en maak je in feite je eigen radioprogramma."

Thuis zweert Thomas Smith dan weer bij integrale albums. "Dat is een restant uit mijn jeugd, denk ik. Toen zette je een vinylplaat op en luisterde je die volledig uit. Computerwelt van Kraftwerk, Bob Marley, The Doors, Rainbow, en Paranoid van Black Sabbath: zulke dingen vragen nu eenmaal je aandacht tot de laatste noot."

Vanaf 13 februari herneemt Thomas Smith zijn voorstelling Chaos doorheen Vlaanderen. Mijn 5000 vrienden, elke maandag om 20.25 uur op OP12