Direct naar artikelinhoud

Patrick De Witte: Juicht ende jubelt ende bimbamt de klokken!

Juicht ende jubelt ende bimbamt de klokken! Verschoning voor deze archaïsche oprisping maar er zijn naar verluidt 22 nieuwe baronnen, baronessen en ridders onder ons en daar hoort volgens mij gepast taalgebruik bij. Ik was het eerlijk gezegd vergeten, maar vorig jaar werden per uitzondering geen adellijke titels toegekend. Albert Twee was toen namelijk behoorlijk uit zijn hum door de aanslepende politieke crisis. Als ik de sire was, zou ik dezer dagen trouwens ook niet bepaald vrolijk door de paleisgangen lopen fluiten. Het kan haast niet anders of 'het operettegezelschap zonder repertoire' zoals de voortreffelijke Rudy Vandendaele de Lakense paleis-bewoners wel eens omschrijft, is wat ongerust aan het worden nu de oprukkende mannen van stavast openlijk naar de koninklijke kuiten happen in hun strijd om de voorschoot Vlaanderen van België los te weken.

Het zal dan ook weinigen verbazen dat niemand van N-VBelang op de erelijst staat. Ik werd trouwens ook weer schandelijk over het hoofd gezien. Wellicht omdat ik het koningshuis in het verleden wel eens 'de club van het met hoerensjans gezegende sperma' heb genoemd. Nee, het zijn zoals gewoonlijk voornamelijk captains of industry die hun revers mogen presenteren.

Wie er dit jaar ook bij zijn: Annemie 'The Voice' Struyf, de gebroeders Kolacny en Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche. Saskia De Coster zal content zijn.

O ja: Kamiel Sergant, ereburger van de stad Aalst, en al meer dan 40 jaar Keizer Carnaval is ook in de prijzen gevallen. Kamiel mag zich vanaf nu Commandeur in de Kroonorde noemen. Ik vraag me af of ze er in Laken de ironie van inzien. De ene carnavalsvereniging bekroont de andere.

Want wat stelt het eigenlijk voor, zo'n officiële koninklijke schouderklop? Ik zal u denktijd besparen: niets. Want van Keizer naar Commandeur is feitelijk een demotie.