Direct naar artikelinhoud

'Hoog tijd dat Barroso zijn macht begint te gebruiken'

Commissievoorzitter José Manuel Barroso moet vandaag spitsroeden lopen in Straatsburg. Dat de eurocrisis maar blijft aanslepen is deels zijn fout, luidt de kritiek in het Europees Parlement. 'Barroso blijft maar wachten met het lanceren van voorstellen', verwijt liberaal leider Guy Verhofstadt (Open Vld) hem.

Barroso houdt vandaag in het Europees Parlement zijn 'State of the Union'. Voor de Portugees is het de belangrijkste toespraak van het jaar. Vorig jaar had hij het parlement nog kunnen begeesteren met een voluntaristisch pro-Europees discours. Die prestatie zal hij vandaag wellicht niet meer kunnen herhalen. Een groot deel van de parlementariërs houdt hem medeverantwoordelijk aan het feit dat de eurocrisis maar niet opgelost raakt.

Zo ook Guy Verhofstadt. De Belgische ex-premier is het getalm van Barroso meer dan beu. "De crisis zal pas opgelost geraken als de Europese Commissie komt met een groot pakket maatregelen over vergaande Europese integratie. Maar Barroso talmt. Hij wil pas in actie schieten als hij het akkoord heeft van Frankrijk en Duitsland."

U geeft Barroso een slecht rapport?

"Hij maakt zowel een tactische als een strategische fout. Barroso moet niet wachten op Parijs en Berlijn. Hij moet het initiatiefrecht van de Europese Commissie op wetgevend vlak ten volle benutten. Hij moet zijn macht gebruiken en de lidstaten en het parlement dwingen om zijn voorstellen te bespreken. Dat is mijn belangrijkste kritiek."

De Commissie presenteert vandaag haar voorstel voor scherper toezicht op de banken. Is dat geen mooi begin?

"Het parlement vraagt al twee jaar dat er uitgebreid Europees toezicht komt op de banken. Eindelijk zijn de lidstaten bijgedraaid. Op zich is de maatregel onvoldoende om de crisis op te lossen. Ook de maatregelen die Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, heeft aangekondigd zijn ontoereikend. Om de crisis te bedwingen moeten we snel een sociale, fiscale, politieke en begrotingsunie in de steigers zetten. Ik vrees dat voor de Duitse verkiezingen (najaar 2013, JCS) daar niks van in huis zal komen."

Kunnen we nog meer dan een jaar wachten?

"Wellicht houden de maatregelen van Draghi de financiële markten niet meer dan enkele weken en maanden rustig. Die tijd moeten we gebruiken om te werken aan oplossingen. Maar dan moet Barroso wel in actie schieten. Na drie jaar van halfslachtige maatregelen blijft hij maar wachten op groen licht uit Parijs en Berlijn. Zolang die het niet onderling eens zijn, doet hij niks."

"We hebben geen tijd te verliezen. Waar blijft hij met zijn voorstellen om een schulddelgingsfonds op te richten? Zo'n fonds zal ertoe bijdragen dat de rente op Spaans en Italiaans staatspapier naar omlaag gaat. Ik ben er zeker van dat de financiële markten dat voorstel gunstig zullen onthalen. Parijs en Berlijn zullen dan ongetwijfeld volgen."

Bestaat de muntunie over een jaar nog?

"Zeker. Je hoort niemand nog roepen dat bepaalde landen uit de euro moeten worden geduwd. Men is tot het besef gekomen dat zoiets de toekomst van de euro op de helling zet. Maar hoe hoog moet de nood zijn voordat de euroleiders beslissen om meer bevoegdheden aan Europa af te staan? Ik ben voorstander van referenda over de overdracht van souvereiniteit naar Europa. De bevolking begrijpt heel goed dat de oplossing voor de crisis 'meer Europa' is."