Direct naar artikelinhoud

Groen ten strijde tegen afkoopwet

Groen en Ecolo hebben een voorstel klaar dat een einde moet maken aan de zogenaamde 'afkoopwet'. Die bepaalt dat verdachten van misdrijven zoals ernstige corruptie of diefstal met een minnelijke schikking hun straf kunnen ontlopen.

Volgens de zogenaamde 'afkoopwet', voluit de verruimde minnelijke schikking in strafzaken, mogen openbaar aanklagers op elk moment van het gerechtelijke onderzoek een deal sluiten met de verdachten. De minnelijke schikkingen zijn mogelijk bij misdaden en wanbedrijven waarop tot 20 jaar gevangenisstraf staat. Het gaat bijvoorbeeld om corruptie, bendevorming, geweld tegen personen, diefstal of cybercriminaliteit.

"Pure klassenjustitie. Wie rijk is, krijgt lekkers, wie arm is, riskeert een strafblad", zo vat Stefaan Van Hecke (Groen) de wet in eigen woorden samen. "Het liefst van al zouden we de wet afschaffen, maar dat is wellicht niet haalbaar. We kunnen hem wel zo rechtvaardig en transparant mogelijk maken. Op deze manier kan het in elk geval niet verder."

Zo stoot het de groenen tegen de borst dat het openbaar ministerie op elk moment tijdens de rechtsgang een minnelijke schikking kan voorstellen. "Dat wil zeggen dat een beklaagde kan gokken", zegt Van Hecke. "Je kunt voor de rechter in eerste aanleg verschijnen en al je argumenten gebruiken in de hoop op een vrijspraak. Word je toch veroordeeld, dan kun je alsnog intekenen op een deal. Onaanvaardbaar."

Bovendien zijn de voorziene boetes, 10 procent van het ontdoken bedrag, volgens Van Hecke veel te laag. "Als je die minnelijke schikking betaalt, dan is daar ook niets van te zien op je strafblad. Je kunt dus lustig verder frauderen en de volgende keer dat je betrapt wordt opnieuw een deal sluiten. Volgens de huidige wet maak je zelfs met een hele waslijst aan veroordelingen nog aanspraak op een minnelijke schikking. Ook dat moet anders." Recidivisten worden in het voorstel van Groen uitgesloten van de afkoopwet.

Groen pleit ook voor een neutraal controleorgaan, bijvoorbeeld het Rekenhof, dat een overzicht bijhoudt van alle deals en jaarlijks een rapport voorlegt aan het parlement.