Militaire overgangsraad zoekt fondsen om economische crisis in Soedan aan te pakken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De militaire overgangsraad die Soedan bestuurt sinds de militaire staatsgreep die donderdag president Omar al-Bashir van de troon stootte, heeft vrijdag opgeroepen tot buitenlandse financiële hulp om de zware economische crisis te bestrijden. Die crisis lag aan de basis van de protesten tegen de overheid. Generaal Omar Zinelabidine, lid van de raad, zei voor Arabische en Afrikaanse diplomaten dat Soedan giften nodig heeft. "We kampen met een schaarste aan basisproducten zoals meel en brandstof", zei hij.

Eerder op de dag had Yasir Abdelsalam, ambassadeur van Soedan bij de Verenigde Naties, gezegd dat militaire overgangsraad van Soedan "niet zelf zal regeren, maar zich garant stelt dat er een civiele regering gevormd zal worden in samenwerking met de politieke krachten en de partijen die ervan deel uitmaken."

"Geen enkele partij zal uitgesloten worden van het politieke proces, ook niet de gewapende groepen", zei hij. "De opschorting van de grondwet kan elk ogenblik worden opgeheven. En de transitieperiode kan worden ingekort in functie van de ontwikkelingen op het terrein en het akkoord onder de deelnemende partijen. "

De ambassadeur nam het woord toen er moest gestemd worden over een vernieuwing van het mandaat voor zes maanden van de vredesmissie van Abiyé waardoor 4.500 blauwhelmen zijn gestationeerd op de grens tussen Soedan en Zuid-Soedan.

"De militaire overgangsraad wil alle internationale en regionale akkoorden respecteren ", zei de VN-ambassadeur nog.

De dag na het wegsturen van Omar el-Béchir, die 30 jaar aan de macht was in Soedan, blijven manifestanten in Khartoem het vertrek eisen van de generaals van het regime. (BTL, ALG, PLE, TIP, nl)

Bron: Belga