Direct naar artikelinhoud

Aziatische landen hebben plannen voor kerncentrales

Indonesië, Thailand en vooral de Filipijnen zitten met plannen voor nieuwe kerncentrales in hun maag. Ook Vietnam lijkt zich niet te storen aan de crisis rond de kerncentrales in het Japanse Fukushima. De regering in Hanoi houdt vast aan het voornemen om tegen 2031 acht kerncentrales aan het net te koppelen.

“Vietnam is van plan kerncentrales te bouwen”, bevestigde de Vietnamese onderminister van Wetenschap en Technologie Le Dinh Tien. “De informatie en inschattingen van de ontploffingen in centrale 1 in Fukushima zullen een basis vormen om de autoriteiten hier te helpen adequate programma’s te ontwikkelen.”

Vietnam sloot in oktober vorig jaar een miljardencontract met Rusland om in de provincie Ninh Thuan een kerncentrale te bouwen. Tegen 2031 hoopt Vietnam al acht kerncentrales te hebben die stroom leveren.

Ook andere landen in Zuidoost-Azië smeedden de voorbije jaren plannen om op grote schaal atoomstroom op te wekken. Thailand dacht aan vijf kerncentrales, Indonesië wilde er vier. De Filipijnen begonnen al in de jaren tachtig met de bouw van een centrale bij de kuststad Morong in de provincie Bataan, maar die raakte nooit afgewerkt.

Anders dan Vietnam lijken Thailand, Indonesië en de Filipijnen wel zwaar onder de indruk van wat er in Japan is gebeurd. Volgens een regeringswoordvoerder maakt de Thaise premier Abhisit Vejjajiva zich “zorgen over de veiligheid van kerncentrales, vooral in verband met mogelijke ongevallen en terroristische aanslagen”. De Indonesische milieuminister Gusti Muhammad Hatta liet weten dat “er geen haast is bij de bouw van een kerncentrale”.