Direct naar artikelinhoud

Hoe ook u het begrotingsakkoord in uw portefeuile zal voelen

'De onderhandelaars sparen de gemiddelde gezinnen zoveel mogelijk. Vooral de betere verdieners worden getroffen. Maar toch zal iedereen indirect de besparingen voelen. Die 11 miljard euro moeten ergens vandaan komen', zegt Geert Janssens, econoom bij denktank VKW Metena.

Aftrekbaarheid groene wagens afgeschaft

Wie plant om een ecologische auto te kopen moet daarbij beseffen dat die aankoop niet meer tot een belastingvoordeel zal leiden. "Een kleine maatregel die de gewone burger niet meteen hard treft", zegt Janssens.

Duurdere dienstencheques

De dienstencheques worden in 2013 duurder, van 5,25 naar 5,95 euro na belastingaftrek. Daarna worden ze geïndexeerd, maar ze blijven fiscaal aftrekbaar. Janssens: "Dat valt nog mee. Maar ik vermoed dat de fiscale aftrekbaarheid van dienstencheques op langere termijn zal worden afgeschaft."

Bedrijfswagen minder voordelig

De heffing op bedrijfswagens werd al gereduceerd van 500 tot 200 miljoen euro. Werknemers moeten daarvan 100 miljoen bijdragen. De andere 100 miljoen is voor de firma. Aankoopwaarde en CO2-uitstoot tellen mee in de berekening.

Sigaret en sterke drank duurder

De accijnzen op tabak en alcohol stijgen. Janssens: "Dat is een voorbeeld van hoe de onderhandelaars proberen de hakbijl te vermijden en het geld in kleine zaken te zoeken. Maar de burger zal dit voelen". Wel opmerkelijk: voor de meest geliefde dranken, wijn en bier, geldt een uitzondering. De liefhebber van sterke drank moet wel dieper in de buidel tasten.

Duurdere betaaltelevisie

Janssens: "Hoeveel meer dat zal zijn is nog niet duidelijk maar er zijn ondertussen een pak gezinnen die hiervoor kiezen. Die zullen dat allemaal merken op de factuur."

Meer belastingen voor wie meer verdient

Via de roerende voorheffing wil de regering geld ophalen bij de privébelegger. Voor alle roerende inkomsten uit beleggingsproducten zoals kasbons, dividenden en intresten onder 20.000 euro per jaar stijgt de belasting van 15 naar 21 procent. Wie elk jaar meer dan 20.000 euro opstrijkt, betaalt 25 in plaats van 21 procent. Dat zijn dan roerende vermogens van minstens 400.000 euro. De twee maatregelen worden in 2012 begroot op 917 miljoen, in 2014 op 960 miljoen. Janssens: "Ook hier zie je dat men de kleine groep van de grootste vermogens wil treffen. De burgers zijn aangemaand staatsbons te kopen en daarvoor is een uitzondering voorzien. Maar zo wordt het wel ingewikkeld knutselwerk."

Nog duurdere elektriciteit

Janssens: "De nucleaire taks die aan Electrabel wordt aangerekend, zal zo goed als zeker deels worden verrekend aan de verbruiker. Dus zal ook de elektriciteitsrekening van gezinnen zwaarder uitvallen."

Krimpende ziekteverzekering

In de ziekteverzekering wordt volgend jaar 2,3 miljard euro gesnoeid. Nu groeien de ziektekosten wettelijk 4,5 procent per jaar. In de praktijk zakt de wettelijke groeinorm in 2012 en 2013 naar 2 procent, om in 2014 weer naar 3 procent klimmen. Daarna zal de norm allicht naar 4 procent doorstomen, om de stijgende vergrijzingskosten op te vangen.

De groeinorm aanpassen moet 1,56 miljard euro opleveren. Daarnaast is een effectieve besparing van 4,8 miljoen voorzien. "In praktijk zal dat jaar na jaar voelbaar zijn voor de gebruiker. Er zijn wel reserves aangelegd, maar daarmee zal men die bedragen niet kunnen blijven ophoesten. Op den duur zul je zien dat bepaalde zaken minder of in mindere mate terugbetaalbaar zullen zijn", zegt Janssens.