Direct naar artikelinhoud

Moeder worden op latere leeftijd verhoogt risico op depressie

Vrouwen die op latere leeftijd moeder worden, lopen een groter risico om een depressie te krijgen dan jonge moeders. Dat besluiten vorsers van de University of British Columbia in Vancouver, die 7,936 Canadese vrouwen een vragenlijst voorlegden over hun algemene gezondheid.

De vrouwen die de afgelopen vijf jaar bevallen waren, moesten onder andere antwoorden op de vraag of ze een depressieve periode hadden doorgemaakt. Vrouwen tussen 40 en 44 jaar antwoordden vijf keer vaker positief op die vraag dan jongere vrouwen. Die cijfers blijven overeind als andere factoren zoals burgelijke staat, socio-economische parameters en de algemene gezondheid in rekening werden gebracht. Gemiddeld genomen leed 9 procent van alle moeders aan een depressie.

Die resultaten, dat geven de vorsers toe, vragen om meer onderzoek, maar kunnen wel een verklaring zijn voor de groeiende groep kwetsbare moeders. "Mogelijk zijn oudere moeders angstiger", oppert onderzoeksleidster Giulia Muraca-Muir. "Ze zijn bezorgd omdat hun kind en zijzelf meer risico's lopen, of vrezen de impact van een kind op hun carrière." Muraca-Muir stelt daarom ook voor om oudere vrouwen met een kinderwens beter te begeleiden.

Opmerkelijk is wel dat eerdere onderzoeken net een omgekeerde tendens waarnemen. In een studie van afgelopen november zegt de Australisch Macquarie University dat vrouwen ouder dan 37 net minder last hebben van postnatale depressies.