Direct naar artikelinhoud

'De échte Cyriac komt eraan'

Bijna twee jaar tijd verloor Gohi Bi Cyriac door twee zware knieblessures, maar in Kortrijk was de 23-jarige Ivoriaan met een goal en een assist weer beslissend.

Het vertrouwen straalt zo van Gohi Bi Cyriac af, nu hij eindelijk beslissend is geweest voor Anderlecht. Nochtans zagen we hem voor de rust in Kortrijk nog verkrampen bij de confrontatie met een doelkans. "Bij dat doelpunt dacht ik helemaal niet na, dat was gewoon vlammen", zegt Cyriac. Na alles wat ik heb meegemaakt, en na zo lang niet gescoord te hebben, is het een beetje normaal dat je te veel gaat nadenken bij een doelkans. Spontaan trappen is wat nog beter moet om echt top te zijn. Met het vertrouwen komt dat wel terug."

Twee weken geleden vroeg iedereen zich af: 'Heeft Cyriac wel zijn plaats bij de 11 van Anderlecht?' Nu is de vraag eerder: 'Wie speelt aan de zijde van Cyriac?'

(lacht) "Dat is goed, dat geeft me nog meer vertrouwen. Maar ik wist dat dit er zat aan te komen. Ik heb er hard voor gewerkt, ik ben dan ook niet verrast. Nu is het een kwestie van bevestigen en vooruit gaan. Ik wil een beslissende bijdrage leveren tot de titel."

Dan was je ook niet verrast toen Mitrovic in Kortrijk gewisseld werd en jij niet?

"Neen, helemaal niet. Als ik gewisseld was, was ik ook helemaal niet tevreden geweest, want ik voelde me goed in de match. Ik vond het logisch dat ik bleef staan."

Op een bepaald moment was je het krediet van de coach kwijt, het bestuur vond dat je beter uitgeleend zou worden en de fans keerden zich zelfs tegen jou. Dat is niet niks.

"Ik heb twee heel zware blessures gekend, dát is mentaal pas zwaar. Dan doet het je niet zoveel dat je links of rechts wat aanvalletjes moet ondergaan. Dat raakt me niet. Ik was geen top op dat moment, ik vond het dan ook bijna normaal dat ik kritiek kreeg. Als Anderlecht me wou uitlenen, was dat omdat ik nog geen 100% was. Ik heb toen bij mezelf gezegd: je moet tonen dat je het waard bent om voor Anderlecht te spelen. Ik ben gewoon blijven werken - zelfs tijdens de korte vakantie - omdat ik wist dat er vroeg of laat een ommekeer zou komen."

De coach zegt dat hij dingen van je ziet die hij niet eens verwacht had. Heb je het gevoel dat je hem moet overtuigen?

"Ja. In de 15 matchen die er nog aankomen, moet ik hem tonen dat wat de mensen zeggen over mijn Standardperiode ook waar is. Ik moet de tent afbreken om de trainer te tonen wie Cyriac is."

Schrok je toen Anderlecht in januari een extra aanvaller zocht?

"Neen, ik had geen schrik. Ze hebben gedaan wat ze moesten doen. Ze zagen dat Cyriac geen top was, en daarom hebben ze er een aanvaller bij gehaald. Daar heb ik niks op te zeggen."

Komt er met Bergen nu een ideale tegenstander aan?

"Ze zijn momenteel geen top. We moeten ze afmaken. De achterstand op Standard mag dan al 12 punten zijn, dat is nog te overbruggen. Maar we hebben geen recht meer op fouten. We moeten integendeel zorgen dat de kloof kleiner is aan het einde van de reguliere competitie. We moeten proberen 15 op 15 te halen."

Heb je nog vrienden bij Standard?

"Jawel. Opare, Michy (Batshuayi, red.), Imoh (Ezekiel, red.), Mehdi (Carcela, red.). We plagen mekaar wat. (grijnst) Zij mij momenteel wat meer dan ik hen."

Je debuteerde in augustus als invaller voor Ivoorkust in een oefenmatch tegen Mexico. Durf je denken aan het WK?

"Ja. Ik geloof er in. De bondscoach (Sabri Lamouchi, red.) heeft me gezegd dat ik moest zorgen dat ik speel. Ik zit dus op de goeie weg. Ik verwacht zelfs al voor 80 procent dat ik tot de selectie zal behoren voor de oefenwedstrijd tegen België op 5 maart."

Wanneer gaan we de echte Cyriac nog eens zien? In de play-offs?

"Ik ben er heel dicht bij. Ik voel me eigenlijk weer honderd procent. Je gaat de echte Cyriac zien en je gaat niet moeten wachten tot de play-offs. Misschien zondag al."