Bekende strippersonages in nieuw kleedje vallen in de smaak

Standaard Uitgeverij is al enkele jaren bezig met spin-offs van populaire personages ("Amoras", "J. ROM") en die vallen in de smaak, dat blijkt uit de verkoopcijfers. Binnenkort komen daar "Red Rider" en "Fanny K." bij, reeksen waarvan de uitgeverij ook hoopt dat ze een breed publiek kunnen aanspreken.
beeld uit "Fanny K."

Al twee keer lanceerde Standaard Uitgeverij een nieuwe reeks op basis van een personage van Willy Vandersteen: "Amoras" (een vervolg op "Suske en Wiske", foto in tekst) en "J. ROM" (een update van superheld Jerom). "De grote Vlaamse stripmerken doen het goed en we doen er alles aan om ze springlevend te houden", zegt Jo Nachtergaele, Marketing Lead van Standaard Uitgeverij.

"Het "Amoras"-concept was een weergaloos succes", zegt Nachtergaele. "Van de 6 albums zijn er intussen meer dan 650.000 exemplaren verkocht. Het eerste album zat heel hoog qua verkoop. Strips liggen ook lange tijd in de winkels, dus je moet die verkoop op lange termijn bekijken."

"Amoras" is de afgeleide van "Suske en Wiske", het grootste stripmerk van Standaard Uitgeverij, dat ook in Nederland erg populair is. Precieze cijfers geven, ligt moeilijk, maar van elk nieuw "Suske en Wiske"-album worden ook nog altijd tienduizenden exemplaren verkocht. Ook van de "F.C. De Kampioenen"-albums en de "Kiekeboes" worden tienduizenden exemplaren verkocht.

Ook "J. ROM", gebaseerd op het personage van Jerom, doet het volgens Standaard Uitgeverij goed. "Deel 5, de ontknoping van de eerste cyclus, is net verschenen. In totaal zijn er al 120.000 exemplaren verkocht."

Rode Ridder wordt Red Rider

Enkele jaren geleden werd de basisreeks van "De Rode Ridder" al grondig vernieuwd. "Die vernieuwing zagen we ook meteen in de verkoopcijfers die daarna quasi verdubbeld zijn."

Enkele weken geleden werd aangekondigd dat ook "De Rode Ridder" een nevenreeks krijgt in de vorm van Red Rider, die niet langer op een paard, maar op een motor zit. Het eerste album in die reeks verschijnt eind 2017. "Er zit meer verhaalstof in die karakters", zegt Nachtergaele. "Omzetmatig is dat natuurlijk leuk, maar een uitgever is het ook aan zichzelf en aan het publiek verplicht om nieuwe verhalen te brengen."

"Fanny K. kan heel breed publiek aanspreken"

De -voorlopig- laatste in de rij die een nieuwe reeks krijgt, is Fanny, de dochter van Charlotte en Marcel Kiekeboe. De uitgeverij wil er geen cijfers op plakken, maar ziet ook in deze spin-off veel potentieel. "Uiteraard hopen wij dat dit een zo ruim mogelijk publiek zal bereiken", zegt Nachtergaele.

"Het is een product dat een bestaande Kiekeboefan kan aanspreken, maar waarmee we ook een nieuw publiek kunnen aanboren. En natuurlijk willen we dat het goed marcheert."

Van "Fanny K." wordt er al meteen een trilogie voorbereid, waarbij de albums met de nodige cliffhangers zullen eindigen, wat lezers er zou moeten toe aanzetten om het vervolg te kopen. De albums zullen elkaar snel opvolgen. "Het eerste album is voor het voorjaar van 2017, deel 2 volgt zeker binnen het jaar en deel 3 zit waarschijnlijk al in het eerste slot van 2018", besluit Nachtergaele.

"Suske en Wiske" grootste in absolute cijfers

In absolute cijfers is "Suske en Wiske" het grootste stripmerk van Standaard Uitgeverij. "Maar dat is omdat daar de Nederlandse cijfers ook bijgeteld worden", benadrukt Nachtergaele. In Vlaanderen wisselen "Suske en Wiske", "F.C. De Kampioenen" en "De Kiekeboes" geregeld van plaats in de top 3 van de verkoop. "Wat ik wel kan zeggen, is dat er van de Kiekeboes de afgelopen 5 jaar 2 miljoen albums verkocht zijn. Een recent album "Gebroken zwart", met Marc Coucke in de rol van malafide makelaar, heeft het bijzonder goed gedaan", zegt Nachtergaele.

Meest gelezen