Direct naar artikelinhoud

Ethicus op kruistocht tegen publicatiedruk

Wetenschapsethicus Gustaaf Cornelis (Vrije Universiteit Brussel/UAntwerpen) weigert om zijn wetenschappelijke publicaties te registreren. Door zijn verzetsdaad lopen de universiteiten overheidsgeld mis. 'Door de publicatiedruk is de werksfeer niet leuk meer.'

Waarom onderneemt u deze actie?

"De laatste maanden kreeg ik meerdere e-mails van de universiteiten om mijn publicaties te registreren. Dat is verplicht, maar die oproepen waren voor mij de druppel en het zorgde ervoor dat ik de kwantificering van het hoger onderwijs wil aankaarten. Vorig jaar heb ik het boek Eerlijke Wetenschap gepubliceerd, en het zou hypocriet zijn om dan toch zelf in dat systeem mee te blijven draaien. Want er is te veel druk om te publiceren, waardoor de werksfeer niet meer leuk is en veel collega's met burn-outs kampen."

Hoort die publicatiedruk niet bij het leven van een academicus?

"Ik heb dit vak niet gekozen om in een keurslijf te zitten. Op de helft van onze publicaties gaan we statistisch de mist in. We verdraaien of laten gegevens weg om dat ene artikel toch maar mogelijk te maken. We creëren slordige wetenschap en doen de waarheid geweld aan om te kunnen publiceren. Terwijl we juist zouden moeten publiceren om de waarheid te ontdekken."

Hoe reageren de universiteiten op uw verzetsdaad?

"Ik heb de afgelopen dagen veel schouderklopjes van collega-wetenschappers en studenten gekregen, maar van bovenaf blijft het vooralsnog stil. Ik ben dan wel een ketter, maar het is ook niet dat mijn actie de universiteiten miljoenen kost. Ik heb mijn boek, tientallen lezingen en een A1-publicatie niet ingegeven. Daardoor lopen zij minstens 5.400 euro aan overheidsfinanciering mis."

U vreest geen ontslag?

"Ze kunnen me een C4 geven wegens contractbreuk, maar ik denk niet dat ze dat zullen doen. Ik krijg hooguit een berisping. Ik besef dat zij niet veel aan de situatie kunnen veranderen, omdat de kwantificering aan universiteiten overal ter wereld is ingevoerd. Ik begrijp ook waarom de universiteiten willen weten wat ik publiceer, maar nu ligt de focus alleen op het aantal. In de inhoud zijn ze niet geïnteresseerd. Al wat ze willen, is de cijfers op tijd doorgeven aan de Vlaamse Regering om hun financiering te ontvangen."