Direct naar artikelinhoud

Gruwelijke waarheid achter de mythe

Tijdens WO II werd Leningrad 900 dagen lang belegerd door Duitse troepen. De Nazi's blokkeerden alle aanvoerwegen en de drie miljoen inwoners zaten als ratten in de val. Het vroor de stenen uit de grond en er brak massale hongersnood uit. Om te overleven aten mensen lijm, schoenzolen, katten en zelfs lijken.

Meer dan een miljoen burgers kwamen om tijdens 'de omsingeling van de schande'.

Samen met een aantal overlevenden reconstrueert de Nederlandse filmmaakster Jessica Gorter het ellendige leven van toen. Ze lezen fragmenten uit oude brieven en dagboeken voor en maken met hun beklijvende getuigenissen brandhout van de heroïsche mythe die destijds door Stalins propagandamachine werd gecreëerd en die tot vandaag door de Russische overheid in stand wordt gehouden.

"Laten we de televisie maar afzetten. We hebben al meer dan genoeg onzin gezien in ons leven", zegt een vrouw bij het bekijken van de militaire parade waarin het 'heldhaftige verzet' van Leningrad wordt herdacht. In 900 dagen worden gruwelijke waarheid en troostende mythe duidelijk van elkaar gescheiden. Veelvuldig bekroonde en ronduit schitterende documentaire die een afschuwelijke brok geschiedenis blootlegt en onmiddellijk naar de keel grijpt. Absolute aanrader.