Direct naar artikelinhoud

Wanvertoning van Club Brugge

Als Michel Louwagie in Gent al van een minicrisis spreekt, hoe zouden ze de huidige situatie in Brugge dan noemen? Zes goals in acht matchen, nul op zes na de winterstop en zelfs drie op twaalf sinds de vierklapper waarmee Daum startte, maar veel erger is dat er geen enkele vooruitgang in het voetbal te bespeuren is.

Wat blauw-zwart zaterdagavond op de 23.941 ongelukkigen in het Jan Breydelstadion losliet, was echt niet om aan te zien. Niet alleen vanwege het resultaat, maar vooral door het voetbal. Nu ja, voetbal: de Bruggelingen stapelden de slechte passes en verkeerde controles op, speelden steriel en risicoloos en kwamen amper tot een uitgespeelde kans.

Niet de eerste keer dat Christoph Daum elke supporter zijn of haar ticket zou moeten terugbetalen, maar tot nu toe werd dat altijd verbloemd door het resultaat. Het Daum-resultaat, vijfmaal 1-0 op zes matchen. Het cynisme van de Duitser werd zaterdagavond even overgenomen door Marc Brys: "Het vroege doelpunt (Cordaro na 7 minuten, WDK) zette ons in een zetel; het is mooi meegenomen dat we net winnen met de 'Club-score'." Niet dat de winst onverdiend was. Als de 'Kakkers' hun counters iets beter hadden uitgespeeld, was de match al vroeger beslist. De beste kwam in de 53ste minuut, met een dubbele kans voor Diabang en Gorius; daarna zat ook Iddi heel dicht bij de 0-2.

"Ik had verwacht dat Club vanuit een gesloten organisatie ging spelen", analyseerde Brys. "Maar het was allemaal vrij stereotiep, deels door gebrek aan creativiteit van hun kant, deels door de discipline die wij toonden. Ik vind Club een elftal met een goede mix van fysiek en techniek, dat vooral naar frisheid snakt. Het zal wel snel keren. Alleen is het altijd gevaarlijk als een trainer teruggrijpt naar iets waar hij eigenlijk vanaf was gestapt. Daum wilde op Anderlecht iets anders proberen dan voorheen, maar dat mislukte omdat ze gepakt werden op de counter. Dat heeft hij er nu weer willen uithalen, terwijl ik hun eerste helft op Anderlecht zeker niet slecht vond."

Slecht was het gisteren dus wel. De beste kans was een vrije trap van Refaelov die nipt naast de paal ging. Dat een stilstaande fase voor het meeste gevaar zorgde, hoeft niet te verbazen, want onder Daum komen de Bruggelingen in de competitie amper tot kansen. Het bewijs: amper zes goals in acht matchen, een topclub onwaardig. Ook het bestuur is een illusie rijker, want zij gingen ervan uit dat hun coach na de winterstop het 'minimaalvoetbal' achter zich ging laten. Na afloop deden geruchten de ronde dat er een 'crisisvergadering' aan de gang zou zijn, maar dat werd nergens bevestigd. Hoe dan ook, door de nul op zes staat Club nu al negen punten achter op Anderlecht.

"Als er na zo'n match geen reactie komt, dan weet ik het ook niet meer", had Daum vooraf gesteld, verwijzend naar de nederlaag op Anderlecht. Wel, als het misbaksel van zaterdag een reactie moest voorstellen, dan weten wij het ook niet meer. "We hebben slecht gespeeld, ja. Ik kan begrijpen dat de fans begonnen te fluiten", aldus Daum. "De zege voor Mechelen was verdiend. Tekort aan creativiteit? Er bestaat geen pilletje dat ik aan een speler kan geven om opeens creatief te worden. Tekort aan talent? Individuele kwaliteiten heb je of niet. Je kunt als trainer wel proberen iets bij te brengen, maar het is onmogelijk om zomaar talent te geven."

Nochtans zijn er wel een paar bij Club die een extra dosis zouden kunnen gebruiken. Zo toonde Almebäck opnieuw waarom Jordi vanaf de match op Bergen meteen zijn plaats zal innemen. Over de jonge Van Acker maakte Daum gisteren wellicht ook een kruis. Hij startte zoals verwacht als verdedigende middenvelder, maar bracht te weinig en werd aan de rust vervangen door Meunier. 'Quo Vadis Club Brugge zonder Odjidja?', was de grote vraag vooraf en het antwoord was teleurstellend. "Deze nederlaag herleiden tot het ontbreken van Odjidja zou de anderen een alibi geven. En daartoe ben ik niet bereid", toonde Daum zich scherp. Gisteren zette hij na de uitlooptraining alvast de puntjes op de i.

Woesndag van moeten

Zijn doel is het niveau van de stage in Marbella halen. "Het engagement, de tactische discipline en het speelplezier daar waren klasse. Op dit moment lukt het ons niet, maar ik ben ervan overtuigd dat het er in de volgende matchen wel zal uitkomen."

Woensdag tegen Lokeren is het eigenlijk al van moeten. Want wees er maar zeker van dat de nervositeit in de bestuurskamer nu ongenadig toeslaat. "Druk hoort bij voetbal, anders bestaat het gevaar dat je inslaapt. Maar van die druk kun je je enkel bevrijden met goals en zeges." Misschien dat Bacca daar mee kan voor zorgen, want de Colombiaan toonde zich bij zijn debuut een lichtpunt(je) in de duisternis.