Direct naar artikelinhoud

Baby's krijgen onnodig veelmedicatie

Baby's krijgen veel te gemakkelijk medicatie toegeschreven bij een verkoudheid. Hier moet snel verandering in komen. Dat stelt kinderlongarts Kris De Boeck (UZ Leuven) na een onderzoek bij 900.000 kinderen. 'Ouders moeten meer geduld hebben.'

Ruim vier op de tien van de Belgische zuigelingen krijgen medicatie tegen astma. Het gaat om ontstekingsremmers en luchtwegverwijders, die vaak worden voorgeschreven in de vorm van puffers of een aerosolbehandeling. Nergens in Europa ligt dat aantal zo hoog. In Nederland bijvoorbeeld zit minder dan een op de acht van de tweejarigen aan de puffer.

Voor simpele luchtweginfecties wordt veel te snel medicatie voorgeschreven, concludeert kinderlongarts Kris De Boeck (UZ Leuven). Zij volgde twee jaar het medicijngebruik van 900.000 kinderen via een databank van de Christelijke Mutualiteit. Dat betekent dat De Boeck zicht kreeg op het medicijngebruik van zowat een op de drie Belgen tussen nul en achttien jaar.

De Boeck: "Luchtweginfecties zijn de belangrijkste reden waarom mensen naar de dokter gaan. Ik begrijp dat ouders ongerust zijn wanneer kinderen hoesten. Maar het is normaal voor een jong kind om zes tot acht keer per winter verkouden te zijn. Ouders moeten meer geduld hebben bij verkoudheden, artsen moeten meer aandacht besteden aan preciezere diagnoses en correct geneesmiddelengebruik."

Dit is een gezamenlijk probleem, zegt de specialiste. "Overmatig geneesmiddelengebruik is duur en niet efficiënt."

Krijgt een jong kind onnodig antibiotica, dan kan de ontwikkeling van het natuurlijke afweersysteem gehinderd worden. "In de meeste gevallen is hoesten een uiting van de natuurlijke verdediging van het lichaam. Het is een teken dat de ziekte bestreden wordt."

Opmerkelijk is dat astmamedicatie heel vaak gecombineerd wordt met antibiotica. De toenemende resistentie tegen antibiotica is een wereldwijd probleem.

Maaike Van Overloop, voorzitter van de grootste huisartsenvereniging Domus Medica, verwijst naar de stijgende trend om jonge kinderen door gespecialiseerde kinderartsen te laten begeleiden. "Vaak zien we kinderen pas voor het eerst als ze al een jaar of acht zijn." Van Overloop is evenwel vragende partij voor richtlijnen. "Die bestaan al wanneer een storende hoest langer dan drie weken aanhoudt. Dat is in zo'n 10 procent van de luchtweginfecties bij jonge kinderen het geval. Dan is astmamedicatie ook verantwoord, in tegenstelling tot antibiotica."

Voor acute verkoudheden zijn er geen regels, zegt Van Overloop. "Wij stellen vast dat ouders heel graag iets tegen de hoest willen. We zijn er ons zeer van bewust dat hoesten vaak een onschuldig symptoom is. Ik ben verbaasd over de hoge cijfers in deze studie, hoewel we meer geprikkelde luchtwegen zien door allerlei soorten van luchtvervuiling. Mogelijk wordt er toch af en toe een verkeerde diagnose gesteld.">>3