Direct naar artikelinhoud

Positie Ron Jans erg wankel

Is de nederlaag bij Bergen de laatste match geweest van Ron Jans als coach van Standard? Sommige bronnen meldden gisteren al het ontslag van de 54-jarige Nederlander. 'Ze weten meer dan ik', reageerde hij. De directie gaf geen kik.

Zaterdag 26 augustus 2006. Standard - Zulte Waregem was op 1-1 geëindigd, waardoor de Rouches in de stand na vier speeldagen weggleden naar de 16de plaats met 2 op 12. Johan Boskamp, toen coach van de Rouches, keek na de wedstrijd recht in de RTBF-lens en zei: "Heeft de RTBF geld voor ons om goeie spelers te kopen?" Dat geintje werd Boskamp fataal. 's Anderendaags werd de Nederlander ontslagen.

We dachten terug aan dat voorval toen ons zondagavond in de perszaal van Bergen verteld werd dat Ron Jans een kwartier eerder in een korte tv-reactie de nederlaag als volgt had uitgelegd: "Het is geen kwestie van mentaliteit, maar van kwaliteit." Later verduidelijkte Jans wat hij daarmee had bedoeld. "De kwaliteit van ons spel was niet goed genoeg", corrigeerde hij.

Boskamp botweg of Jans genuanceerder: veel verschil maakt het in feite niet uit. Ron Jans beschikt nu eenmaal niet over de spelersgroep die Michel Preud'homme, Laszlo Bölöni en Dominique D'Onofrio in 2008, 2009 en 2011 toeliet succes te oogsten met Standard.

Wacht Jans hetzelfde lot als Boskamp zes jaar geleden? Hoewel de resultaten evenzeer tegenvallen, leek de situatie toch anders. Boskamp werd bij Standard binnengeloodst door Preud'homme, die als technisch directeur verantwoordelijk was voor de casting. Het kostte Luciano D'Onofrio bijgevolg geen gewetensbezwaar om 'Bossie' snel de bons te geven. Jans is echter wél de persoonlijke keuze van Roland Duchâtelet.

Biedt de rechtstreekse betrokkenheid van de huidige topman van Standard aan Ron Jans de garantie aan te blijven als coach? We vrezen van niet. De Nederlander dreigt vandaag of morgen het slachtoffer te worden van de slechte resultaten en de daarmee gepaard gaande groeiende onenigheid binnen de spelersgroep, maar tevens van de felle kritiek van buitenaf op het transferbeleid van de directie.

Felle kritiek die tegen Anderlecht ontspoorde en vrijdagavond, naar aanleiding van de thuismatch tegen Cercle Brugge, opnieuw riskeert te ontsporen als de score niet naar wens verloopt. Standard leeft op een vulkaan.

Vermits het aanblijven van Ron Jans in vraag wordt gesteld, circuleren ook de namen van zijn mogelijke opvolgers. Jacky Mathijssen, Hugo Broos, Frank Vercauteren, Glen De Boeck, Arie Haan en Rene Vandereycken worden genoemd. Vijf van de zes bleken tot gisteravond niet aangesproken door de Luikse directie. De zesde, Vandereycken, onthield zich gewoontegetrouw van commentaar.