Direct naar artikelinhoud

Jobs voor middenklasse verdwijnen in ijltempo

De ontslaggolf die ons land teistert, hakt genadeloos in op de middenklasse. Het aantal jobs dat sneuvelt voor het middensegment bereikt trieste records. De inkomensongelijkheid in ons land neemt zo alleen maar toe.

Het technologiebedrijf HP kondigt 265 ontslagen aan en bij staalreus ArcelorMittal sneuvelen in verschillende vestigingen nog eens tientallen banen. Sinds begin dit jaar gingen er in ons land al 13.508 banen verloren als gevolg van faillissementen. Dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat is nog een onderschatting, want deze cijfers staan los van de talloze herstructureringen die links en rechts in het banenarsenaal snijden.

De middenklasse wordt hierbij zeer hard getroffen. Het aantal jobs dat sneuvelt in dit segment neemt steeds maar toe. "De koopkracht van deze grote groep mensen komt zwaar onder druk. En als je die middenklasse raakt, raak je ook aan de ruggengraat van je hele economie", waarschuwt Peter Vanden Houte, chief economist van ING België.

Tegelijkertijd daalt het aantal vacatures voor laaggeschoolden en deze uit het middensegment met 10 tot 15 procent ten opzichte van vorig jaar. In totaal ontving arbeidsbemiddelaar VDAB in september 21,8 procent minder jobaanbiedingen. De vraag naar hoger opgeleiden blijft wel redelijk stabiel.

België volgt zo een Europese tendens. Overal in Europa neemt de vraag naar hoog- en laagbetaalde banen relatief toe of stabiliseren deze, ten koste van de werkgelegenheid in het middensegment, berekende het statistisch bureau Eurostat. De huidige economische crisis versnelt deze tendens, stelt Vanden Houte vast. "Het is moeilijk om dit in zeer concrete cijfers te gieten, maar wat we vandaag zien gebeuren bij HP of Arcelor, is kenmerkend voor dit fenomeen. Werk dat geautomatiseerd of uitbesteed kan worden, verdwijnt steeds sneller. Een typevoorbeeld is de klassieke IT-job. Vroeger gegarandeerd werk, vandaag wordt het makkelijke programmeerwerk in het buitenland uitgevoerd."

Terwijl de klassieke jobs verdwijnen, blijft de vraag naar de laagst betaalde jobs wel overeind. De lokale dienstenjobs, denk aan vuilnismannen, poetsdiensten of groenarbeiders, ontspringen de dans. Het is simpel werk dat niet geautomatiseerd kan worden, en valt dus niet te outsourcen naar het buitenland. Ook bij de hooggekwalificeerde arbeid zoals artsen speelt dat gevaar niet. Maar door het wegvallen van het tussensegment zal de inkomensongelijkheid in ons land enkel nog toenemen, vreest Vanden Houte. "Het verlies aan banen in de klassieke industrie is voor het grootste deel voorgoed. Zo dreig je heel wat sectoren en industrieën te verliezen. En wat weg is, komt niet snel meer terug." >> 17