Direct naar artikelinhoud

Geobsedeerd door een seriemoordenaar

Zodiac

THRILLER Zodiac was de schuilnaam van een serial killer die eind jaren '60 in San Francisco aan het werk was. Hij werd soms vergeleken met Jack the Ripper, die op het einde van de 19de eeuw Londen op stelten zette. Beide extreem ge- welddadige moordenaars waren gedurende een relatief korte periode actief en zorgden voor veel maatschappelijke paranoia... tot de moorden plots ophielden, zonder dat de killers ooit gevat werden.

Hoewel de titel anders laat vermoeden, spitst het verhaal van Zodiac, geregisseerd door thrillerexpert (Se7en, The Game, Fight Club, Panic Room) David Fincher, zich niet zozeer toe op dat criminele titelpersonage. De moordenaar komt trouwens nooit helemaal of slechts onherkenbaar in beeld en wordt door vier verschillende acteurs vertolkt. Het zijn de speurders die hier centraal komen te staan, want Zodiac is uiteindelijk een film over hun obsessie met de serial killer en wat dat met hun levens doet. Het leek wel alsof iedereen die zich met de Zodiac-affaire inliet, daar op de een of andere manier verslaafd aan raakte.

De term speurders moet hier trouwens nogal breed geïnterpreteerd worden. Behalve rond de politiedetectives David Toschi (rol van Mark Ruffalo) en zijn partner William Armstrong (Anthony Edwards), die jarenlang vruchteloos op de seriemoordenaar joegen, draait het hier vooral rond twee journalisten wier leven door hun obsessie met die killer ingrijpend veranderd werd. Dat is het duidelijkst bij Robert Graysmith (rol van Jake Gyllenhaal). Aan het begin van de film is hij net aan de slag gegaan als politiek cartoonist bij de San Francisco Chronicle, precies in de periode dat de zogenoemde 'Zodiac-killer' slachtoffers begint te maken. De Chronicle is een van de kranten die van die mysterieuze moordenaar allerlei gecodeerde boodschappen ontvangt. Het is vooral misdaadverslaggever Paul Avery (rol van Robert Downey Jr.) die de zaak opvolgt, maar vanop de zijlijn kijkt cartoonist Graysmith gefascineerd toe. Als de tekenaar er dan ook nog in slaagt de sleutel te vinden voor een van de raadselachtige mededelingen van Zodiac, is zijn belangstelling definitief gewekt.

De interesse van de Hollywoodstudio's voor het Zodiac-project liet zich niet zo makkelijk wekken, maar daar had regisseur Fincher ook wel begrip voor: "Het is een film zonder auto-achtervolgingen, waarin veel gepraat wordt. Het gaat over een cartoonist en over een moordenaar, die nooit gevat wordt. Tja, het verbaast me niet dat de studio nerveus was."

Ten onrechte natuurlijk, want Zodiac is precies het soort thriller dat je keer op keer opnieuw wilt bekijken. (Jan T.)