Direct naar artikelinhoud

Europa kijkt waar je vliegt

Gilles de Kerchove, coördinator antiterrorisme van de Europese Unie, eist inzage in al onze vlieggegevens. Dat moet helpen in de jacht op Syriëstrijders. Hij krijgt de steun van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Uw plaats in het vliegtuig, de kredietkaart waarmee u uw ticket heeft betaald of de personen die met u meereizen. Al die informatie maakt deel uit van uw Passenger Name Record (PNR), waarover luchtvaartmaatschappijen beschikken. Het PNR is een enorme informatiebron. Dat weet ook Gilles de Kerchove, EU-topman terrorismebestrijding. In de strijd tegen vertrekkende Syriëstrijders wil hij onze vlieggegevens kunnen inkijken.

Op basis van de PNR-gegevens zouden politie- en veiligheidsdiensten verdachte passagiers efficiënter kunnen screenen. "Van de 150 mensen die op een Boeing stappen, moeten we er vijf beter onderzoeken."

Welke gegevens een knipperlicht moeten doen branden, wil De Kerchove niet kwijt, "maar we weten bijvoorbeeld dat veel van de Europese kandidaten voor de jihad vertrekken uit een buurland. Dat kan een van de criteria zijn."

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) schaart zich achter het voorstel. "Ik vind het belangrijk dat de PNR-gegevens worden uitgewisseld op Europees niveau. Daarover bestaat overigens al een meerderheid binnen de Europese Raad, waar de regeringsleiders van de EU-lidstaten samenzitten. In het Europees Parlement is er nog geen consensus", laat de minister weten. "Het is belangrijk dat we dit dossier deblokkeren en dat het vooruitgaat. De strijd tegen terrorisme blijft erg belangrijk."

"Ik heb hier ernstige bedenkingen bij", zegt Saïd El Khadraoui (sp.a), Europees Parlementslid en coördinator van de Europese socialisten voor de transportdossiers. "Wat als je gegevens worden doorgegeven aan derden, of worden misbruikt? Het gaat niet alleen om informatie over Syriëstrijders, maar ook over u en ik." Opmerkelijk, want de sp.a maakt deel uit van de regering-Di Rupo, die zich bij monde van Milquet achter het voorstel schaart.

Eva Wiertz van de Privacycommissie waarschuwt voor een hellend vlak. "In het begin wordt de info enkel gebruikt bij de zwaarste misdaden, maar die grens vervaagt snel. Naar welke signalen zoekt De Kerchove? Het criterium 'vertrekken uit een buurland' is moeilijk verdedigbaar."

Brussels Airlines wisselt al langer PNR-data uit met landen buiten de EU, zoals de Verenigde Staten. "Daarom is het absurd dat we het in Europa niet doen", stelt De Kerchove. >>6-7