Direct naar artikelinhoud

Wat mag een geschorste coach?

De oproep van John van den Brom krijgt gehoor. De leden van de KBVB willen binnenkort samenzitten met hun collega's van de Pro League en de scheidsrechters om afspraken te maken over wat een geschorste trainer wel of niet mag.

Philippe Clement stond zondag in het Astridpark meermaals met zijn rug naar het veld. Luisterend naar de instructies van Michel Preud'homme. Ondanks zijn schorsing kon de trainer van Club Brugge dus toch zo goed als gewoon coachen. Ook Peter Maes en Guy Luzon deden het hem dit seizoen al voor.

Niet dat het niet mag, want voorlopig laten de reglementen dit gewoon toe. In andere landen mag een trainer op de dag van de match het stadion niet eens in, maar bij ons zijn daar geen afspraken over. Voorlopig, want de KBVB is van plan om binnenkort het onderwerp te bespreken met de Pro League en de scheidsrechters. "Meestal staat er in de beslissing van de Geschillencommissie alleen dat de trainer de toegang tot de neutrale zone wordt ontzegd", vertelt Bart De Leener, secretaris van de Codificatiecommissie van de Belgische voetbalbond.

Die Codificatiecommissie is de instantie die het reglement vastlegt in het wetboek van de KBVB. "Het is niet logisch dat een geschorste trainer gewoon contact kan zoeken met zijn bank. Tegelijk kan het ook niet de bedoeling zijn dat de hoofdscheidsrechter zich met zulke zaken moet gaan bezighouden. Daarom willen we binnenkort toch eens bekijken of we dit in een bepaalde reglementering kunnen gieten."