Direct naar artikelinhoud

Belgische terroristenleider sneuvelt in Syrië

In Syrië is een Belgische strijder gesneuveld die aan het hoofd stond van een terroristenbrigade. Hij leidde er manschappen die onder meer verantwoordelijk waren voor de ontvoering van zeven Rode-Kruismedewerkers.

Veel is er niet geweten over Abu Baraa Al-Jazairi, zoals de Belgische strijder zich noemde. Hij zou van Algerijnse afkomst zijn en is mogelijk na een verblijf bij Al Qaida in Jemen naar Syrië gereisd. Geen van de Belgische veiligheidsbronnen die we gisteren aan de tand voelden, bleek hem te kennen. "We hebben wel gehoord van zijn dood, maar bij ons weten heeft er niemand hier een dossier over hem en we kunnen naam noch gezicht op zijn pseudoniem plakken", zo luidde het daar.

In Syrië is Abu Baraa echter des te bekender. Daar groeide hij de laatste weken uit tot de meest besproken terroristenleider. Zeker nadat hij vorige week had gedreigd om "honderd zelfmoordterroristen" af te sturen op de verzetsgroepen die zijn Islamitische Staat in Irak en Groot-Syrië (ISIS) sinds kort bestrijden. Na die uitspraak werden er dagelijks meerdere aanslagen gemeld in de provincie waar hij actief was en de 'Emir van Saraqib' werd genoemd.

Folteringen

Saraqib is een strategische stad op de weg van Damascus naar Aleppo en geldt al enige maanden als een bolwerk van het uiterst radicale ISIS. Op 13 oktober van vorig jaar ontvoerde de militie van Abu Baraa daar zeven Rode-Kruismedewerkers, waaronder zich ook buitenlanders bevonden. Vier van hen werden kort nadien weer vrijgelaten. Maar van de overige drie is sindsdien niets meer vernomen, zo bevestigde een woordvoerder van de hulporganisatie ons gisteren vanuit de hoofdstad Damascus.

Plaatselijke bronnen betichten de Belgische emir ook van zware mensenrechtenschendingen, zoals folteringen en terechtstellingen zonder enige vorm van proces. Het nieuws dat hij gedood zou zijn nadat het rivaliserende 'Islamitische Front' hem in een hinderlaag had gelokt, verspreidde zich gisteren dan ook razendsnel op Syrische Twitter- en Facebookaccounts. Medestanders ontkenden zijn dood nog een tijdje, maar tegen de avond plooiden ook zij en wensten ze Abu Baraa "een plaats in het paradijs".

Shariah4Belgium

Met de andere Belgische Syriëstrijders had de emir kennelijk weinig contact. Het merendeel van hen bevindt zich dan ook in andere steden. Eind vorig jaar werd er wel een Facebookpagina gesticht die aan Abu Baraa lijkt toe te behoren. Daarop staat een geboortedatum in 1986 vermeld, prijken er wel meerdere Belgen op de vriendenlijst en lijkt er sprake van banden met het Belgisch-Franse netwerk dat jaren geleden ontstond rond de terroristenweduwe Malika El-Aroud.

Als die Facebookpagina van hem is, dan beheerste Abu Baraa het Arabisch, Frans en Nederlands. Want terwijl er gecommuniceerd werd in die twee eerste talen, linkte de eigenaar ook naar een videoboodschap van Shariah4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem. Tenslotte is er ook een Twitter-account van iemand die zich uitdrukkelijk tot ISIS bekent en de naam Abu Baraa Al-Jazairi gebruikt. Daarop is een foto van een Belgische strijder te zien, maar niemand kon ons gisteren bevestigen dat die de Belg afbeeldt.