Direct naar artikelinhoud

Gevleid punt geeft hoop

Een drenkeling in nood klampt zich vast aan elk stuk wrakhout. Zo vergaat het momenteel Racing Genk dat zich optrekt aan het puntje op Lokeren.

Ook na zaterdag is Genk het kneusje van deze play-off I. Lokeren 'vergat' bij gratie van Nill De Pauw een gewond dier helemaal af te maken. Maar eerlijk is eerlijk: tegenover het dieptepunt een week eerder tegen Zulte Waregem oogt de balans van Genk na het duel op Lokeren een stuk beter.

Na de 0-3-thuisnederlaag tegen Zulte Waregem pakte Genk zijn eerste punt in play-off I en vermeed het een 0 op 6. "We hebben niet verloren, terwijl veel ploegen hier op Lokeren verliezen", zei Ferrera. "Al is een punt eigenlijk niet genoeg om aansluiting te vinden met een Europees ticket, maar gezien de situatie waaruit we komen kunnen we dat punt als positief zien." Eenzelfde geluid bij Vossen: "Bij verlies zou het enorm moeilijk zijn om nog een rol te spelen in play-off I. Nu moeten we blijven geloven dat we nog iets kunnen goedmaken."

Anders dan tegen Zulte Waregem had Genk nu geen vergrootglas nodig om naar kansen te speuren. Al had Lokeren er wel nog veel meer. "Dat we als ploeg gevaarlijk waren, moeten we als positief zien", vindt Jelle Vossen. "We zijn de voorbije weken al met een veel slechter gevoel van het veld gestapt." Ook Ferrera noemde de kansen van Genk een pluspunt: "We zagen een mooie eerste helft met kansen aan beide kanten. We gaven ook veel kansen weg, maar zij ook. Bij de rust vroeg ik onze defensie om minder ruimte weg te geven. Dat is gelukt."

Genk toonde op Lokeren meer inzet en een betere ploegspirit dan tegen Zulte Waregem, toen de fans hun team uitjouwden. Op Lokeren hielden de opvallend weinig meegereisde Genkfans een vorm van stil protest, maar zagen ze de ploeg wel vechten voor een punt. Ferrera vindt dat Genk hard zijn best doet om de relatie met de fans te herstellen. "Tegen Lokeren hebben de spelers alles gegeven, en de fans mogen ook op training komen zien dat de intensiteit daar heel hoog ligt. Dat is een teken. Al moeten we nu ook voor de fans thuis eens een referentiematch spelen. Hopelijk al volgende week tegen Standard."

Vanaken en Harbaoui

Hans Vanaken is stilaan onmisbaar voor Lokeren. Dat bewees hij zaterdag nog maar eens. Een helft lang deden de Waaslanders wat ze wilden met RC Genk. De Limburgse defensie werd helemaal zoek gespeeld, het gevaar kwam van overal. Dat veranderde toen hij uitviel, na een kniestoot op de dij. Zo boeiend en spectaculair de eerste 45 minuten waren, zo saai was het na rust.

Dat zag ook Lokeren-coach Peter Maes. "Het scheelde een slok op de borrel zonder Hans", zei hij. "We moesten herschikken en jongens brengen op een positie die ze niet gewoon zijn. We verloren stelselmatig het veldoverwicht. Patosi was goed op de buitenkant, maar als je hem dan centraal probeert, laat je weer wat liggen op de flank."

Ook topschutter Harbaoui werd tegen RC Genk heel hard gemist. Een 4-2 ruststand had veel correcter geweest dan de 1-1 die op het scorebord stond. Vooral Nill De Pauw's vizier stond slecht afgesteld. Hamdi Harbaoui had die twee centers van Patosi wél binnen gebuffeld. Benieuwd wat dat vrijdag tegen Anderlecht gaat geven.