Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Wat riskeert Anderlecht na stilgelegde wedstrijd tegen Standard?

Wat riskeert Anderlecht na stilgelegde wedstrijd tegen Standard?
Beeld BELGA

De topper tussen Standard en Anderlecht werd gisterenavond al in de eerste helft definitief afgefloten. De reden was het wangedrag van Anderlechtsupporters: die gooiden verschillende keren vuurpijlen op het veld. Wat riskeert RSCA?

De wedstrijd was al met vertraging begonnen door de dichte rook, veroorzaakt door de fans van Anderlecht. Toen er gespeeld mocht worden, leek Halilovic Standard op voorsprong te brengen, maar de VAR keurde af voor buitenspel. De wedstrijd moest nadien een eerste keer worden stilgelegd. Bij de herneming scoorde Marin met een knappe vrije trap de 1-0. Niet veel later moest iedereen een tweede keer naar binnen. Na de tweede herneming werd bij Anderlecht Kara uitgesloten met zijn tweede gele kaart. Mpoku benutte de daaropvolgende strafschop, 2-0.

Toen de RSCA-aanhang na 40 minuten, waarvan 13 minuten effectieve speeltijd, een derde keer vuurpijlen op het veld slingerde, vond scheidsrechter Erik Lambrechts het welletjes en legde hij de wedstrijd definitief stil. 

Wat riskeert Anderlecht na stilgelegde wedstrijd tegen Standard?
Beeld BELGA

Directie Anderlecht: “Ontolereerbaar”

Anderlecht-voorzitter Marc Coucke veroordeelt het gedrag van de paars-witte fans op bezoek bij Standard scherp. “Hoezeer ik onvrede om slecht spel en resultaten begrijp, hoezeer ik dit gedrag extreem veroordeel”, klinkt het op Twitter. “Voetbal een lach als je wint, veel tranen als je verliest, maar nooit agressie. Sorry namens Anderlecht aan alle voetbalsupporters en aan de vredevolle RSCA-fans in het bijzonder.”

Ook de directie van RSC Anderlecht is zoals verwacht niet te spreken over de incidenten van de eigen aanhang. “Dit is absoluut ontolereerbaar voor het voetbal”, laat de Brusselse club in een mededeling weten. “De directie keurt het gedrag van vanavond ten strengste af.”

“Ik ga er vanuit dat we deze wedstrijd gewoon zullen verliezen”, reageert Michael Verschueren, sterke man bij paars-wit. “Dit is een heel spijtige zaak. We hadden dit niet verwacht en weten niet wie erachter zit. We gaan dit zeker uitzoeken. De meerderheid van onze fans ziet dit ook totaal niet graag gebeuren.”

Wat nu?

Wat riskeert Anderlecht nu door het voorval? Een forfaitnederlaag lijkt hoe dan ook onafwendbaar. Het bondsreglement schrijft immers voor dat indien het gedrag van één supportersgroep leidt tot de definitieve stillegging van een wedstrijd, de club van de verantwoordelijke fans de match met forfaitcijfers verliest. Dat was in 2016 niet het geval toen Charleroi-Standard gestaakt werd na ongeregeldheden met beide supportersclans en de match uiteindelijk herspeeld werd. 

Daarnaast is er ook een kans dat Anderlecht één of meerdere matchen achter gesloten deuren moet spelen,  én er kunnen zelfs punten worden afgetrokken. 

Het staat alvast vast dat Anderlecht van de Pro League 50.000 euro zal moeten ophoesten. Binnen de Pro League twijfelt men er niet aan dat de verantwoordelijkheid volledig bij de Anderlecht-supporters ligt. De boete van 50.000 euro moet wel nog bekrachtigd worden door de raad van bestuur. Dat is slechts een formaliteit en zal gebeuren tijdens de zitting van 7 juni. “De Pro League betreurt het voortijdig einde van de sportieve strijd door het onverantwoord gebruik van pyrotechnisch materiaal. Zoals in vorige oproepen blijft de Pro League benadrukken dat pyrotechnisch materiaal gevaarlijk is en risico’s inhoudt voor de veiligheid van iedereen op en rond het veld”, klinkt het in een persbericht.

Twitter bericht wordt geladen...

Wat nu?
Beeld Photo News
Wat nu?
Beeld Photo News
Wat nu?
Beeld BELGA
Wat nu?
Beeld BELGA