Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen en Wallonië weigeren extra budgettaire inspanning

De federale overheid rekent op 4 miljard euro van de gewesten om tegen 2015 het gat in de begroting dicht te rijden. Zowel Vlaanderen als Wallonië weigeren die extra inspanning te leveren.

Net op het moment dat de acht partijen die de zesde staatshervorming steunen opnieuw aan de onderhandelingstafel zijn gaan zitten, blijkt het budgettaire dossier spannender dan ooit te worden voor premier Elio Di Rupo (PS). Hij moet niet alleen delicate besprekingen over de hervorming van de financieringswet voeren, maar ook afspraken maken over de manier waarop de nieuwe bevoegdheden door de gemeenschappen zullen worden betaald.

Tegelijkertijd zal extra geld moeten worden gevonden omdat de economische groei volledig dreigt stil te vallen. Daarbij rekent de federale overheid op de gewesten. Voor de zomer stuurde de federale overheid het stabiliteitsprogramma 2012-2015 door naar de Europese Commissie.

Daarin staat te lezen: "Teneinde een evenwichtige verdeling van de begrotingssanering te realiseren geeft de Hoge Raad aan dat de maximale omvang van de overdracht tussen de entiteiten van financiële lasten tot 2015 zou kunnen oplopen tot 1 procent bbp." Concreet betekent dit dat de gewesten een bijkomende inspanning van 4 miljard euro zouden moeten doen om mee te werken aan het bereiken van het budgettaire evenwicht. Daarvoor kijkt Europa naar alle overheden van een land.

"Wij gaan zeker deze budgettaire enveloppe moeten vragen", bevestigt men bij federaal minister van Begroting Olivier Chastel (MR). "Er bestaat geen enkele reden waarom de federale regering de volledige budgettaire inspanning zou moeten opleveren. Zo werkt dat niet." Probleem is dat de regio's dit niet zien zitten. Ze merken op dat zij het Stabiliteitsprogramma niet hebben goedgekeurd. "Men moet duidelijk en eerlijk zijn", waarschuwt Waals begrotingsminister André Antoine (cdH).

"Wij hebben dit programma wel gezien, maar er zeker geen groen licht voor gegeven. Wij leveren al zoveel budgettaire inspanningen dat deze extra inspanning als een slechte grap klinkt." Hetzelfde geluid vanuit Vlaamse hoek. "Wij hebben onze eigen begroting en die is in evenwicht", wordt bij Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) benadrukt. "Iets extra gaan we niet doen voor het federale niveau. Ze kunnen om het even wat naar Europa sturen, maar dat zal niets aan ons standpunt veranderen".

Het Brussels gewest houdt er een andere mening op na. Volgens Guy Vanhengel (Open Vld) moet iedereen samenwerken om het budgettaire evenwicht te bereiken.

Het idee om iets van de regio's en de gemeenten te eisen, komt voort uit een advies van de Hoge Raad van Financiën waarin de gewesten ook vertegenwoordigd zijn. De regering-Di Rupo is van plan om over deze hulp te onderhandelen samen met de technische besprekingen over de financieringswet. "2013 profileert zich als een budgettaire annus horribilis, in volle verkiezingscampagne. Dat dreigt snel in een nachtmerrie te ontaarden", analyseert men binnen de federale coalitie.

"Ik ben bereid om verder te praten met het federale niveau", stelt Antoine. "Ik heb zeker vrienden in die regering en wil in alle rust kunnen werken."