Direct naar artikelinhoud

NASA: ‘Geen defect aan elektronica Toyota’

Elektronica is niet de oorzaak van de op hol geslagen Toyota’s in de VS. Dat hebben onderzoekers van onder andere ruimtevaartorganisatie NASA vastgesteld na een onderzoek van tien maanden.

Het Amerikaans parlement had om het onderzoek gevraagd toen de Japanse autobouwer bijna 8 miljoen Toyota’s terugriep wegens vastzittende gaspedalen.

Dat de auto’s accelereren zonder dat de bestuurder dat wil, heeft andere oorzaken dan disfunctionerende elektronica. Toyota heeft sinds 2002 elektronisch bediende gaspedalen. Dat bestuurders onvrijwillig gas gaven, kwam door loszittende automatten en een ondeugdelijk ontwerp van het gaspedaal. Dit was echter al bekend en zorgde in 2009 en 2010 voor grootschalige terugroepacties van de succesmodellen van Toyota, zoals de Prius en Corolla.

De terugroepacties en de onderzoeken brachten het merk en de reputatie ervan naar de rand van de afgrond. Akio Toyoda, topman van de grootste automaker ter wereld, kwam vorig jaar naar Washington om tegenover Amerikaanse parlementsleden zijn “diepe spijt” te betuigen.

“Er is geen op elektronica gebaseerde oorzaak voor de onbedoelde acceleratie in Toyota’s”, zo formuleerde de Amerikaanse minister van Transport Ray LaHood de eindconclusie. Meteen daarop schoot op Wall Street de koers van Toyota met 4,5 procent omhoog.

Hoewel Toyota opgelucht kennisnam van het onderzoek, is de hele zaak nog niet afgesloten. Tal van slachtoffers kunnen via rechtszaken Toyota proberen te dwingen tot een schadevergoeding. Dat alles kan Toyota een schadepost opleveren van 7,4 miljard euro.