© BELGA

Legerbaas over pensioen militairen: “Dit gaat een pak geld kosten”

Legerbaas Marc Compernol heeft begrip voor de anonieme noodkreet van zijn generaal Jean-Paul Deconinck over de verhoging van de militaire pensioenleeftijd. “Dat dit een pak geld gaat kosten, dat is duidelijk”, zegt ook hij. De stafchef betreurt bovendien dat de regering vooraf “weinig tot geen” overleg pleegde met de legertop.

De verstrenging van de pensioenregels betekent “een groot risico voor het departement Defensie: het risico van niet meer in staat te zijn om de opdrachten veiligheid en defensie te kunnen volbrengen, door het gebrek aan budget en gebrek aan jongeren”, schreef generaal Deconinck op de officiële Facebookpagina van de Landcomponent. Hij deed dat anoniem, maar de VRT achterhaalde dat Deconinck wel degelijk de auteur is.

Stafchef Compernol wil niet dramatiseren. “We moeten nu eerst kijken hoe de zaken verder gaan lopen”, klinkt het. Niettemin erkent de generaal dat er grote onduidelijkheid bestaat. “Hoe gaan we dat betalen en wat gaat de impact zijn van dit pensioendebat op de uiteindelijke werking van Defensie? Van daaruit begrijp ik dat een aantal mensen zeer ongerust zijn, ook over de uitwerking van de strategische visie.”

Compernol noemt het nog te vroeg om de impact al te kunnen becijferen. “Maar dat dit een pak geld gaat kosten, dat is duidelijk”, bevestigt hij. “Van waar gaat dit budget komen? Komt het van Defensie of van ergens anders? En wat zijn de maatregelen die we nog kunnen nemen om eventueel toch nog mensen te laten afvloeien onder een of andere vorm?”

De generaal plaatst ook vraagtekens bij de manier waarop de beslissing door de regering genomen werd, “met heel weinig - om niet te zeggen geen - consultaties met het departement”. De vele onduidelijkheden zullen alsnog uitgeklaard moeten worden “in het kader van het pensioendebat en in de commissie Pensioenen”. “Ik kan alleen betreuren dat we dit niet op voorhand gedaan hebben.”

Redenen om te twijfelen aan de beloftes van de regering ziet generaal Compernol naar eigen zeggen nog niet. “Maar ik blijf wel kritisch en ik blijf dit wel opvolgen”, klonk het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer