Direct naar artikelinhoud

Reden succes: 'Afghanen zijn lokale politie spuugzat'

Het succes van de taliban is gestoeld op het falen van de Afghaanse overheid. Een belangrijke factor is de Afghaanse Lokale Politie (ALP), een door de VS opgerichte eenheid die meer problemen creëert dan oplost.

In delen van Kunduz genieten de taliban steun van de bevolking doordat ALP-agenten zich misdragen, zegt Obaid Ali van het Afghanistan Analysts Network (AAN) in Kaboel. "Ze zijn corrupt. Ze persen burgers af. Mensen worden mishandeld en willekeurig gearresteerd. Dat gaat nu al vijf jaar zo. Burgers willen van de ALP af."

Gedragscode

De AAN-onderzoeker hoort vaak van mensen dat ze de ALP spuugzat zijn en de voorkeur geven aan de taliban. "Waarom? De taliban heffen toch ook belasting?", werpt hij dan tegen. Het antwoord: "Ja, maar niet met zoveel willekeur. De taliban hebben tenminste een soort gedragscode. Je hoeft ze niet om te kopen."

Bij de taliban, zegt Ali, kunnen burgers terecht met hun klachten. "Bij de gewone rechtbank wordt niet naar hen geluisterd. De mensen zeggen: genoeg is genoeg."

De ALP werd in 2010 opgericht op aandringen van de VS, tegen de zin van president Hamid Karzai. De VS vonden dat er, naast het leger en de nationale politie (ANP), een extra politiekorps nodig was om de taliban uit de dorpen te weren. De Amerikanen betalen de ALP en verzorgden lang de training (van drie weken).

Het 29.000 manschappen tellende lokale korps heeft altijd kritiek uitgelokt. In een recent rapport omschrijft de International Crisis Group (ICG) de ALP als "goedkoop maar gevaarlijk".