Direct naar artikelinhoud

Drankmisbruik kost ons elk jaar 4,2 miljard euro

Alcoholmisbruik kost onze maatschappij jaarlijks 4,2 miljard euro, zo berekende gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent). Dat is meer dan diabetes of kanker.

Het sociale kostenplaatje omvat niet alleen de uitgaven voor de gezondheidszorg, maar ook de kosten voor justitie en de economie. "Alcoholisme richt heel wat schade aan", zegt Annemans. "Aan de eigen gezondheid uiteraard. Maar je hebt ook het werkverlet of de werkloosheid, de criminaliteit en verkeersongevallen onder invloed."

Tien jaar geleden lag de maatschappelijke kost nog op 6 miljard euro. Maar ondanks die daling blijft het probleem groter dan gedacht, meent Annemans. Zo'n 900.000 Belgen hebben een problematische verhouding met de fles.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) spreekt van "verontrustende cijfers". Ze wijst op een nieuw actieplan dat er vanaf 2014 moet komen. Opmerkelijk: dat alcoholplan wordt voor het eerst uitgebreid naar verschillende ministeries. Niet alleen Volksgezondheid is betrokken partij, maar ook Mobiliteit, Onderwijs, Justitie, Werk en Financiën. Een werkgroep van alle bevoegde ministers tekent momenteel een ontwerp uit. Verwacht wordt dat het plan eind dit jaar groen licht krijgt.

>>3