Direct naar artikelinhoud

Nekt een vrouw met ambitie Torfs?

Twee vrouwelijke professoren aan de KU Leuven willen zich net als Rik Torfs kandidaat stellen voor het rectorschap. 'Als ze slim zijn, spreken ze af dat er slechts een van hen opkomt.'

Er heerst eindelijk verkiezingskoorts in Leuven. Nadat het opmerkelijk lang stil bleef, heeft Rik Torfs de knuppel in het hoenderhok gegooid. Met zijn onverwachte kandidatuur stuurt de mediagenieke professor kerkelijk recht de plannen van de huidige rectorsploeg in de war. De vicerectoren Tine Baelmans, Karen Maex en Bart De Moor koesteren elk aspiraties om het hoogste academische ambt te bekleden.

Maar de opkomst van Torfs maakt het haast onmogelijk dat alle drie hun kans wagen. Baelmans, De Moor en Maex zijn immers allen ingenieur van opleiding. Tel daarbij op dat ze vier jaar lang samen hebben bestuurd en het is duidelijk dat hun kiespubliek in drie delen zou scheuren. Daarom hebben de drie vicerectoren overmorgen een laatste vergadering gepland. De inzet is groot, want slechts een van hen zou zich kandidaat mogen stellen. "De kandidaturen moeten donderdag om 12 uur binnen zijn", klinkt het bij een hooggeplaatste bron. "En het zou zeer onverstandig zijn als meer dan een van hen zich opwerpt."

De Moor lijkt daarbij bij voorbaat kansloos. Hij probeerde al in 2005 rector te worden, maar behaalde toen slechts 150 van de 1.487 stemmen. Zijn geslacht speelt ook niet in zijn voordeel. De KU Leuven lijkt klaar voor de eerste vrouwelijke rector in haar bestaan. "Een vrouw wordt positief onthaald. De geesten zijn gerijpt en het geeft een signaal aan de politiek dat we uit onszelf gendergelijkheid in de praktijk brengen in plaats van quota op te leggen."

Baelmans moet het dus uitvechten met Maex. In de hoogste academische kringen gonst het dat "een catfight vermeden moet worden als de dames kans willen maken". Maar wie heeft de beste papieren? Hun bestuurservaring is groot, hun imago vlekkeloos. "Maex is een buitengewoon betrouwbare technocrate die haar dossiers erg goed kent. Ze staat bekend als het slimste meisje van de klas", zegt een vooraanstaande professor. "Baelmans voerde als vicerector een iets warmer discours over onderwijs."

Toch lijkt Maex een voorsprong te hebben. Zij zou bekend staan als de favoriet van het establishment. "Zowel de rector als associatievoorzitter André Oosterlinck steunen haar intern", vervolgt de professor. "Daarbij liggen Torfs en Baelmans een stuk dichter bij elkaar qua opvattingen, waardoor Torfs bij haar sneller stemmen kan weghalen. Maex heeft een sterker eigen profiel."

De onzekerheid is de jongste dagen gegroeid in Leuven. Sinds de persconferentie van Torfs staat de universiteit bol van de geruchten. Zo zou de schrik er bij Waer en Oosterlinck goed inzitten. "Maex is ijzersterk in haar dossiers, maar bezit minder visie dan de huidige rector en oogt ook minder charismatisch", zegt een hoogleraar. "Binnen de wandelgangen wordt er dan ook gesproken over een onverwachte kandidering van Waer. Hij heeft immers een uitstekende rit gereden."

Dat de roep om Waer toeneemt, staat vast. Toch lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat hij het wit konijn van deze verkiezingen zal zijn. Zo gaf Waer zelf aan zich te willen concentreren op zijn medisch onderzoek. Zijn collega-professoren blijven hopen dat hij van gedachte verandert. "Tegen Baelmans of Maex maakt Torfs een kans. Maar Waer zou niet eens campagne hoeven te voeren."