Direct naar artikelinhoud

Oeps, tikfoutje van 6 miljard bij Deutsche Bank

Deutsche Bank heeft per ongeluk 6 miljard dollar (zo'n 5,2 miljard euro) gestort op de rekening van een klant.

Volgens The Financial Times ging het niet om een verkeerd rekeningnummer, maar om een te hoog bedrag. Een jonge medewerker zou een "tikfoutje gemaakt hebben", aldus ingewijden aan The Financial Times.

De vergissing dateert al van juni en werd volgens een bron bij de bank begaan op de afdeling die valutatransacties afhandelt. Deutsche Bank heeft de fout gerapporteerd bij de Fed, de ECB en de Britse toezichthouder. De begunstigde, een Amerikaans investeringsfonds, mocht het geld niet houden. Een dag later werd het volledige bedrag opnieuw overgeschreven, aldus Bloomberg.

Het pijnlijke incident, dat vragen oproept over het interne controlemechanisme bij de zakenbank, volgt na een inmiddels lange reeks schandalen. In juni stapte co-CEO Anshu Jain nog op omwille van een reeks misstappen en niet gehaalde winstdoelen. Hij werd vervangen door John Cryan, die plechtig beloofde de bank weer op het juiste pad te krijgen.

De bank is momenteel in zo'n 6.000 rechtszaken verwikkeld. Sinds 2008 heeft het bedrijf al voor 12,3 miljard euro aan minnelijke schikkingen moeten betalen, zo schrijft Bloomberg.

Minder bonussen

Enkele weken geleden nog moest Deutsche Bank een miljardenverlies aankondigen. Een gevolg van de strengere regelgeving bij banken en afschrijven op bezittingen in Azië. In totaal zal het bedrijf een 'bijzondere waardevermindering' van 5,6 miljard euro in de boeken zetten. Het verlies voor belastingen zal in het derde kwartaal uitkomen op ongeveer 6 miljard euro. Zelfs op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008 kleurden de cijfers niet zo bloedrood.

Als gevolg, aldus de bank, zal het dividend over 2015 mogelijk worden verminderd of zelfs worden geschrapt. Het zou voor het eerst sinds de jaren vijftig zijn dat aandeelhouders geen dividend uitgekeerd krijgen. Ook de werknemers zullen het miljardenverlies voelen, mogelijk in hun bonussen. De aandeelhouders verwachten dat de medewerkers een deel van de lasten dragen, waarschuwde co-CEO John Cryan al.