Direct naar artikelinhoud

O'Sullivan pakt vijfde wereldtitel snooker

Ronnie O'Sullivan (37) heeft zijn vijfde wereldtitel snooker beet. Hij versloeg Barry Hawkins in de finale met 18-12. Een briljante prestatie van 'The Rocket', na een sabbatjaar. Mogelijk neemt O'Sullivan voorgoed afscheid van The Crucible en het snooker.

Een vloek of een zegen, die vijfde wereldtitel voor O'Sullivan? De meningen zijn alvast verdeeld. Hij bleef bijna een jaar weg van alle grote toernooien wegens persoonlijke problemen - een depressie - maar degradeerde de voorbije twee weken alle andere wereldtoppers tot meelopers.

O'Sullivan wordt de eerste speler sinds Stephen Hendry in 1996 die zichzelf opvolgt als wereldkampioen. Carter, Bingham en Trump werden met gemak opzijgezet en in de finale bleek ook Barry Hawkins een maatje te klein. Hawkins was misschien de verrassende uitdager, maar de 34-jarige Brit, die dit seizoen met de Australian Open pas zijn eerste rankingevent wist te winnen, had die plaats zeker niet gestolen.

Enfant terrible

Op weg naar de halve finale versloeg hij het nummer één van de wereld Mark Selby en de Chinese hoop Ding Junhui. In die halve finale knokte hij zich vanuit een verloren positie terug om Ricky Walden met 17-14 te verslaan. Ook tegen O'Sullivan verweerde Hawkins zich kranig en bij 3-2 zette het nummer 14 van de wereld O'Sullivan voor het eerst dit toernooi op achterstand, maar fouten op cruciale momenten werden door 'The Rocket' afgestraft.

Voor de laatste sessie had O'Sullivan een geruststellende 15-10 voorsprong bijeen gesnookerd. In die laatste sessie maakte hij het af: 18-12. Allicht meteen het laatste kunststukje van O'Sullivan in The Crucible. Hij is van plan om zijn keu weldra voorgoed op te bergen. "Ik moest gewoon het schoolgeld van mijn kinderen kunnen betalen", gaf O'Sullivan op als reden voor zijn korte comeback.

Een provocerende uitspraak van het enfant terrible, als je weet dat zijn prijzengeld op meer dan 7 miljoen euro wordt geschat. "Snooker is gewoon niets voor mij", zei hij afgelopen week nog. "Ik sluit niet uit dat dit WK mijn laatste grote toernooi was. In mijn contract met World Snooker staat dat ik nog tien toernooien moet spelen, daarna is het over."

Barry Hearn, de voorzitter van World Snooker, vreest alvast niet voor de toekomst van het snooker. "Geen enkel individu is groter dan de sport."